Дори с над 100 000 долара годишно, все повече американци живеят от чек до чек

Това е увеличение с 3 процентни пункта спрямо година по-рано, или 9,3 млн. американци

20:30 | 30 януари 2023
Автор: Алекс Танзи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Делът на американците, които твърдят, че живеят от чек за заплата до чек за заплата, се е увеличил през миналата година, а повечето от новите в тази категория са сред хората с по-високи доходи, показва ново проучване.

Около 64% от американските потребители - равняващи се на 166 млн. души - са живели от заплата до заплата в края на 2022 г., според проучването на браншовото издание Pymnts.com и LendingClub Corp.

Това е увеличение с 3 процентни пункта спрямо година по-рано, или 9,3 млн. американци. А от тази група около 8 млн. са хора, които печелят повече от 100 000 долара годишно. Повече от половината от тази група заявиха, че живеят от заплата до заплата през декември, което е с 9 процентни пункта повече в сравнение с година по-рано.

Тези цифри вероятно отразяват нарастващото напрежение в бюджетите на домакинствата, след като разходите за живот рязко нараснаха, заплатите често не успяваха да ги поддържат, а пандемичните спестявания бяха изчерпани.

Перспективите са неясни

Тази година натискът може да се засили, като по-малко от половината от анкетираните заявяват, че очакват доходите им да са в крак с инфлацията.

"Перспективите за потребителските разходи са мрачни", каза Лидия Бусур, старши икономист в EY Parthenon. "Повишените цени, намалелите лични спестявания и повишената зависимост от кредити сочат към слаби потребителски разходи тази зима", каза тя. "Тази динамика ще се засили от негативните ефекти върху богатството, породени от по-ниските цени на акциите и намаляването на стойността на жилищата".

Други показатели също сочат за известно ниво на финансово напрежение. Последното проучване на Мичиганския университет показа, че потребителските нагласи, макар и да са се повишили от най-ниските нива през 2022 г., остават далеч под нивата отпреди пандемията. Данните за икономическия растеж през четвъртото тримесечие, публикувани миналата седмица, подчертават забавянето на разходите на домакинствата.

Според Бюрото за икономически анализи коригираните за инфлацията разполагаеми доходи остават под нивата си в началото на пандемията през 2020 г., което показва, че потребителите не са отбелязали реално увеличение на доходите си в продължение на три години.

В доклада на LendingClub не е представено определение за понятието "от заплата до заплата", което обикновено означава, че хората разчитат изцяло на месечните си доходи, за да посрещнат основните си задължения, и биха изпаднали в непосредствено затруднение, ако доходите им бъдат прекъснати.

Етикетът не означава непременно, че хората имат проблеми с изплащането на дълговете си, но проучването показва, че все повече от тях имат такива проблеми. То установи, че 24% от анкетираните са имали проблеми с плащането на сметките си през декември. Сред тези, които печелят повече от 100 000 долара и живеят от заплата до заплата, делът им е нараснал на 16% от 11% година по-рано.

В проучването на Pymnts.com и LendingClub са анкетирани почти 4000 души между 8 и 23 декември.