Директорът на 888 напуска компанията заради скандал с пране на пари

Миналата година компанията беше глобена с 9,4 млн. паунда от британския регулатор на хазарта заради пропуски в областта на социалната отговорност и прането на пари

19:30 | 30 януари 2023
Автор: Томас Сийл, Сара Джейкъб
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Книжата на 888 Holdings Plc. Отбелязаха най-сериозното поевтиняване за последните 16 години, след като главният изпълнителен директор Итай Пазнер се оттегли от поста си на фона на разследване дали някои от ВИП акаунтите на британската хазартна група са нарушили правилата за пране на пари.

Компанията спря VIP клиентски сметки в региона, след като установи, че не са били спазвани най-добрите практики за "познаване на клиента" за нейните играчи с най-висока стойност, се казва в изявление от понеделник. 888 заяви, че вярва, че "недостатъците на процеса" са изолирани за пазара в Близкия изток и че спирането на VIP дейностите ще намали приходите с по-малко от 3%.

Проверката е последното предизвикателство за британската хазартна компания, чиято пазарна стойност спадна от пика от 1,78 млрд. паунда през 2021 г. до около 333 млн. паунда. Компанията взе голям заем, за да закупи активи от равностоен доставчик на хазартни услуги William Hill International на стойност 2,2 млрд. паунда, и оттогава анализаторите предупреждават, че разходите за лихви ще навредят на печалбата.

Председателят Джонатан Менделсон ще поеме временно ролята на изпълнителен председател, докато бордът търси постоянен главен изпълнителен директор. Пазнър, който е работил в 888 повече от 20 години и е бил главен изпълнителен директор в продължение на четири години, не отговори на запитванията за коментар. Представител на 888 отказва да коментира допълнителни съобщения.

Развитието на ситуацията може да засегне годишните приходи с до 40 млн. паунда, ако VIP клиентите от региона не се върнат, заяви анализаторът на Goodbody Дейвид Брохан в бележка до клиентите. То повдига и въпроса за задълженията, свързани с историческите приходи от тези клиенти, а компанията може да се сблъска с допълнителни проблеми, ако се установи, че тези продажби са били нелегитимни. Приходите на 888 се очаква да достигнат 1,8 млрд. паунда през фискалната 2023 г., според средната оценка на анализаторите, събрана от Bloomberg.

VIP клиентите са малък набор от комарджии, които обикновено харчат непропорционално големи суми и могат да получат специално внимание от операторите.

Акциите поевтиняха с 26% до 76,45 пенса по-рано днес на борсата в Лондон, което е най-големият спад в рамките на деня от 2006 г. насам и ги изведе до най-ниското им ниво от март 2020 г. насам. Облигациите с рейтинг "боклук" на 888 поевтиняха най-много в историята на различните си траншове в понеделник - между 5 и 6 цента за евро, според цените на CBBT, събрани от Bloomberg.

Актуализацията, макар и ограничена до операциите в Близкия изток, повдига въпроси относно контрола и спазването на правилата от страна на 888, тъй като родният пазар на компанията в Обединеното кралство се подготвя да преразгледа законите си за хазарта, за да затегне потенциално законите за безопасността на играчите, залаганията и рекламата.

Миналата година на компанията беше наложена глоба в размер на 9,4 млн. паунда от британския регулатор на хазарта заради пропуски в областта на социалната отговорност и прането на пари - втората след санкцията от 2017 г. Надзорният орган лицензира само оператори, които предоставят хазартни услуги на британските потребители.

"Ако 888 пропуските при 888 се повторят, ще трябва сериозно да преосмислим доколко е подходящо този оператор да продължи да спазва лицензионните правила и да поддържа залагането безопасно и законно," написа главният изпълнителен директор на Комисията по залозите Андрю Роудс миналия март.