Голямото зелено пране: как 2021 г. стана годината на ESG инвестициите

ESG фондовете сега представляват 10% от активите на световните фондове

12:00 | 24 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите, загрижени за изменението на климата и социалната справедливост, имаха страхотна година през 2021 г., като успешно подтикнаха компаниите и регулаторите да направят промени на фона на рекордни потоци към фондове, фокусирани върху въпросите на околната среда, социалното и корпоративното управление (ESG).

Екстремното време, което става все по-често, и събитията, подчертаващи проблемите на социалната справедливост, като смъртта на Джордж Флойд в полицейския арест в Минеаполис, допринесоха за издигането на ESG на върха на дневния ред на инвеститорите, компаниите и политиците.

Рекордните 649 милиарда долара бяха наляти във фондове, насочени към ESG, по целия свят до 30 ноември, в сравнение с 542 милиарда и 285 милиарда долара, които влязоха в тези фондове съответно през 2020 и 2019 г., показват последните данни на Refinitiv Lipper. ESG фондовете сега представляват 10% от активите на световните фондове.

Акциите на компании, оценени високо за усилията си за устойчивост, също отбелязаха печалби. Индексът на MSCI World ESG Leaders се е повишил с 22% досега тази година, в сравнение с печалбата на MSCI World Index от 15%.

Инвеститорите напрегнаха мускули, за да оспорят пълномощията на компаниите за ESG, което завърши с емблематично предизвикателство на борда срещу петролната компания Exxon Mobil Corp. Подкрепата за социални и екологични предложения на събранията на акционерите на американски компании нарасна до 32% през 2021 г. от 27% през 2020 г. и от 21% през 2017 г., според Института за устойчиви инвестиции.

„Това беше преломна година“, каза Тим Смит, директор във фирмата за управление на инвестициите Boston Trust Walden.

Той противопостави гласуванията тази година с една от най-ранните мерки за корпоративна социална политика през 1971 г., когато само 1% от акционерите на General Motors подкрепиха резолюцията на инвеститора автомобилният производител да се оттегли от Южна Африка заради расистката социална политика на страната по това време.

Регулаторите отговориха на новия натиск, като направиха оповестяването на ESG приоритет. Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) постоянно пита мениджърите на пари за класификациите на ESG, които използват за своите фондове, и се очаква да потвърди насоките относно корпоративните оповестявания, като например въглеродните емисии.

Европейската комисия финализира по-голямата част от своя правилник за "таксономия на устойчивите финанси", според който корпоративните дейности могат да бъдат обозначени като благоприятни за климата. Правилата ще се прилагат за някои сектори в Европейския съюз от следващия месец.

От 6,1 трилиона долара в ESG фондове, 59% от парите се държат в Европа, Близкия изток и Африка, според Липър, отразявайки по-ранното възприемане от региона на инвестиционната тенденция.

Входящите потоци в европейски ESG фондове спаднаха през 2021 г., но това беше повече от компенсирано от нарастващите потоци в ESG фондове в САЩ и Азия.

есг

Основните победи за инвеститорите на ESG, които настояват за промени в компаниите тази година, включват смяната на трима директори в Exxon Mobil, отхвърлянето на пакет от заплащане от 230 милиона долара за главния изпълнителен директор на General Electric Co Лорънс Кълп и успешен призив към Union Pacific да оповести публично данните за разнообразието на работната сила.

Катрин Уинър, глобален ръководител на управлението в отдела за управление на активи на Goldman Sachs Group Inc, която подкрепи критичните усилия на акционерите в тези три компании, каза, че инвеститорите вече не са доволни от компаниите, които осигуряват възвръщаемост на акционерите, без да правят повече за околната среда и обществото.

„Не става въпрос само за акционери, а за всички заинтересовани страни“, каза тя.

ESG проблеми

Разбира се, ESG инвеститорите също претърпяха удари през 2021 г. Резолюциите на акционерите, които получиха значителна подкрепа, но не получиха мнозинство, включват призив за реформиране на арбитражните процедури за заетост в Tesla Inc и призив към Amazon.com Inc да преразгледа как се справя с расовата справедливост и собствен капитал.

Много водещи корпоративни инвеститори бяха благоприятно настроени към  резолюциите за ESG, дори и да не ги подкрепяха през повечето време. От 49 резолюции, свързани с климата тази година, BlackRock Inc подкрепи 41%, в сравнение с 10% от подобен набор от резолюции през 2020 г., според застъпническата група Ceres. Фондовете на Vanguard увеличиха подкрепата си до 37% от 14%.

И двете големи компании за индексни фондове отказаха да коментират доклада на Ceres. Но по-рано казаха, че компаниите трябва да имат подходящ контрол на риска по екологични и социални проблеми и че се опитват да бъдат прозрачни за своите възгледи.

В Съединените щати компаниите понякога могат да избегнат гласуването на резолюции на акционерите, като поискат разрешение от SEC. Томас Скулски, управляващ директор на Morrow Sodali, каза, че SEC е укрепила ръката на ESG инвеститорите през ноември, като е намалила обстоятелствата, при които компаниите могат да пропуснат гласуването.

В резултат на това компаниите през следващата година могат да се сблъскат с повече предизвикателства по оперативни въпроси, като например как използват потребителски опаковки или пластмаси, каза Скулски.

ESG дълг

Очаква се инвеститорите, които се надпреварват да купуват дълг, обвързан с екологични, социални и управленски цели, да доведат до нови върхове през следващата година, стимулирани от финансиране с ливъридж.

Продажбите на ESG облигации от корпорации и правителства по целия свят надхвърлиха 1 трилион долара за първи път тази година. Поемателите на облигации и заеми, които ускоряват наемането на кадри, за да се справят с търсенето, са подготвени за нов скок.

Възможно е 50% увеличение на устойчивото емитиране на облигации през 2022 г. и високата доходност има „много място за работа“, според Аманда Кавано, ръководител на устойчивото финансиране за Северна и Южна Америка в Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.

Японският кредитор също очаква увеличение на заемите с ливъридж, свързани с устойчивостта през следващата година. „Ще има значителен ръст“, каза Кавано.

Citigroup Inc. разполага с „доста здрав” набор от облигации, свързани с устойчивостта за първото тримесечие, каза Филип Браун, управляващ директор на глобалните устойчиви дългови капиталови пазари. Браун предвижда около 1,3 трилиона долара глобални продажби на ESG облигации през следващата година, включително повече "боклуци" и емисии на нововъзникващи пазари.

„Много корпорации в различни сектори поемат ангажименти за устойчивост и това ще ускори по-нататъшното издаване“, каза Браун в телефонно интервю на 10 декември. „Виждаме по-големи поръчки, по-голяма степен на свръхзаписване и следователно по-голямо ценово напрежение.“

Браун очаква ценово предимство от две до три базисни точки - така наречения "зелениум" - средно за емитентите в повечето сектори през 2022 г., което им позволява да намалят разходите по заеми. Citi е третият по големина застраховател на зелени облигации, според данните на Bloomberg.

BNP Paribas SA, вторият по големина застраховател, предвижда натоварен януари, стимулиран от емитентите от Латинска Америка, които чакаха прозорец за продажба на етикетирани облигации в чужбина, каза Ан ван Риел, ръководител на устойчивите финансови капиталови пазари за Северна и Южна Америка в BNP.

Точка на инфлексия

BNP очаква само продажбите на зелени облигации да достигнат рекордните 880 милиарда долара до края на 2022 г. Това е повече от 505 милиарда долара, издадени тази година, според данни, събрани от Bloomberg.

Morgan Stanley оценява $750 милиарда до $950 милиарда зелени облигации, управлявани от Европейския съюз. Това ще включва 238 милиарда евро еквивалент от програмата на ЕС Next generation.

Междувременно Франция планира нетно издаване на облигации от 260 милиарда евро, което ще включва два нови 10-годишни референта. Страната също така обмисля рядка индексирана с инфлация зелена облигация.

„Смятаме, че ще стигнем доста близо до 1 трилион долара само на зелено през следващата година. Това ще бъде годината на прелома“, каза Тревър Алън, анализатор по устойчиви изследвания в BNP, в телефонно интервю на 3 декември.

Barclays Plc предвижда около 40% от деноминираните в евро емисии за инвестиционен клас да идват с ESG етикет, 14% от дълга с висок клас в долари и 33% от пазара на лири стерлинги.

Ръст на рисковете

Очаква се също значителен ръст на облигациите, свързани с устойчивостта (sustainability-linked bonds, SLB), които повишават разходите по заеми, ако кредитополучателите не изпълнят определени цели.

Barclays очаква обемът на SLB да изпревари облигациите за използване на приходи през 2023 г. „Теоретично всички издадени облигации могат да дойдат в структура, свързана с устойчивост“, обявиха от банката по-рано този месец.

Опасност от "зелено" пране

Дори ако има още един скок на емисиите, това вероятно няма да е достатъчно, за да задоволи търсенето. Активите на глобалните устойчиви фондове почти се удвоиха от март до септември до 3,9 трилиона долара, стимулирани от новите правила за оповестяване в Европа, според Morningstar. Устойчивите фондове с фиксиран доход събраха 35 милиарда долара през третото тримесечие спрямо около 20 милиарда долара през съответния период на 2020 г.

Излишните пари ще поддържат разходите в полза на кредитополучателите. Според Джеймс Рич, старши портфолио мениджър в Aegon Asset Management, това може също да даде стимул на компаниите да представят погрешно или да завишават твърденията за устойчивост.

„Инвеститорите определено стават все по-добри в разглеждането на етикетираните облигации, което е полезно“, каза Рич в интервю. "Но докато този "зелениум" се затвори, има финансов стимул за "озеленяване".

Междувременно натискът върху мениджърите на ESG-маркирани инвестиционни фондове се увеличава, за да покажат, че са честни с клиентите за това, което продават. Европа наложи своя регламент за оповестяване на устойчиви финанси през март и работи върху съществени актуализации.

В САЩ Комисията за ценни книжа и борси планира правила, които изискват от корпорациите да разкриват публично рисковете от изменението на климата.

„Инвеститорите винаги ще трябва да бъдат малко предпазливи, тъй като това, което представлява „зелен“ проект, е субективно и дори варира в зависимост от географското положение“, каза Лиза Абрахам, старши анализатор на ESG за фиксирани доходи в Brown Advisory.

Съществуват и съмнения дали устойчивото финансиране има реално въздействие върху околната среда или обществото, според Брадфорд Корнел, почетен професор по финанси в Училището по мениджмънт на UCLA Anderson.

„Уолстрийт може да събира повече такси, като прави това“, каза той, имайки предвид поемането на дълг, свързан с ESG. „Не мисля, че има голяма социална полза, но ако могат да продават повече по този начин, те ще го направят“, каза Корнел в телефонно интервю на 10 декември.