Си ще посети Рияд, докато Близкият изток гледа отвъд САЩ

Саудитска Арабия обяви, че Си ще присъства на среща на върха с регионални лидери от сряда. Ако се появи, той ще навлезе в това, което традиционно се смята за сфера на влияние на Вашингтон

20:16 | 6 декември 2022
Автор: Бен Бартенщайн и Силвия Уестъл
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Два месеца след като отхвърли молбите на американския президент Джо Байдън за петрол, Саудитска Арабия постила червения килим за неговия китайски колега Си Дзинпин.

Си ще посети Саудитска Арабия от 7-9 декември, когато ще участва в регионална среща на върха със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и други арабски лидери, съобщи държавната новинарска агенция на кралството SPA във вторник. Енергийните и инфраструктурните сделки ще бъдат на първо място в дневния ред, според двама души, информирани за плановете.

Китай все още не е потвърдил: говорителят на външното министерство Мао Нин каза на редовен брифинг за пресата в Пекин, че няма информация за пътуването.

Въпреки че Си има собствени проблеми, които биха могли да обяснят всяко потенциално неявяване, след като се сблъска с неотдавнашни протести срещу неговата политика за нулев Covid и смъртта на бившия лидер Дзян Дзъмин, саудитските очаквания са за среща на върха, която ще покаже задълбочаващите се връзки на Персийския залив с Пекин. Самият този факт подчертава колко далеч са затънали отношенията между САЩ и Саудитска Арабия.

„Това посещение е кулминацията или увенчаването на дълбокото укрепване на отношенията през последните няколко години“, каза Али Шихаби, саудитски коментатор и член на консултативния съвет за мегапроекта Neom на кралството. „САЩ са загрижени за това, но не могат да забавят тези вече силни отношения.“

Ниската точка в отношенията между САЩ и Саудитска Арабия дойде през октомври, когато Байдън обвини Рияд, че се съюзява с Русия за намаляване на производството на петрол, и обеща „последици“. Отношенията обаче се влошават от известно време, тъй като САЩ изместват глобалния си фокус към конкуренцията с Китай.

Измина десетилетие, откакто САЩ бяха най-големият търговски партньор на Рияд и през това време не само Китай надскочи САЩ, но и Индия и Япония. Общата търговия между САЩ и Саудитска Арабия се сви от около 76 милиарда долара през 2012 г. до 29 милиарда долара миналата година.

Това е отчасти защото шистовата индустрия на САЩ означава, че страната вече не внася много петрол от Близкия изток; Китай е най-големият клиент на суров петрол на Саудитска Арабия сега —  и регионалните износители на петрол ще се интересуват от информация относно плановете на Китай за премахване на ограниченията на Covid.

И все пак Вашингтон също разгневи саудитците с опитите си – вече почти мъртви – да се върне към ядрената сделка с Иран, регионален саудитски съперник, докато мощният съюз на Рияд с Русия и други износители на петрол в ОПЕК+ е друга точка на търкане.

Алтернативи по всички възможни начини

„Крайно време е да спрем да гледаме на това като на чисто икономически и търговски отношения“, каза Синция Бианко, гостуващ сътрудник в Европейския съвет за външни отношения, който се фокусира върху Персийския залив. „За арабските държави става въпрос за алтернативи по всички възможни начини.“

Пекин набира част от този икономически и политически застой.

През последните шест месеца Janes IntelTrak Belt & Road Monitor съобщи за скок на активност в Близкия изток от телекомуникационната фирма Huawei Technologies Co., включена в черния списък на САЩ; че Държавната електрическа корпорация на Китай търси възможности за инвестиции в регионален пренос и разпределение на електроенергия; а Саудитска Арабия и Китай се съгласиха да координират инвестициите си в страните, участващи в инициативата „Един пояс, един път“.

Преговорите за споразумение за свободна търговия между Китай и шестте държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив навлизат в „последен етап“, каза миналия месец посланикът на Китай в Обединените арабски емирства Джан Минджи. Джан дори спомена меморандум за изследване на Луната, подписан с ОАЕ.

Държавите от Персийския залив гледат на САЩ като на все по-ненадежден партньор и „искат да се възползват от нов глобален многополюсен пейзаж, който предоставя нови възможности“, каза Елхам Факро, научен сътрудник в Центъра за изследвания на Персийския залив на Университета на Ексетър. Правейки това, те може да „укрепят собствената си сила при преговори със Съединените щати“, каза тя.

САЩ поддържат значително военно присъствие в Саудитска Арабия и в целия регион и има ограничения за това докъде държавите от Персийския залив ще гледат другаде.

Смята се за малко вероятно например Саудитска Арабия да продължи напред с идеята да приема плащания в юани вместо в долари за петрол, казаха двамата запознати с подготовката, като се позоваха на доклади по-рано тази година. Дипломати и анализатори казаха тогава, че докладите трябва да се разглеждат като политическо послание към САЩ, а не като планове на кралството.

Докато Доналд Тръмп избра Рияд за първото си задгранично пътуване като президент, Байдън дойде на власт, обещавайки, че ще се отнася към саудитиския престолонаследник бин Салман като парий за участието му в убийството на колумниста Джамал Хашоги.

Но изправен пред високата инфлация преди междинните избори, той преглътна гордостта си и посети кралството през юли, търсейки помощ за намаляване на световните цени на петрола.

Той изглежда отбеляза известен напредък, като изрази оптимизъм, че Рияд ще предприеме стъпки, за да се съобрази – но малко след това Саудитска Арабия и ОПЕК+ обявиха съкращения на производството. Ядосан, Байдън каза, че е време САЩ да преосмислят отношенията си.

Подкрепен от по-високите приходи от петрол, стимулирани от войната на Русия, саудитският престолонаследник представи кралството като нарастваща сила, способна да устои на натиска на САЩ.

Китай аплодира отстрани: външният министър Ван И похвали „независимата енергийна политика“ на кралството и усилията за стабилизиране на международния енергиен пазар след среща със своя саудитски колега през октомври. Ван също така благодари на Рияд за „дългосрочната и твърда подкрепа“ по въпроси, включително Тайван, Синдзян, Хонконг и правата на човека – всички проблемни точки в разговорите със САЩ.

„В отношенията има истинска синергия“, каза Джонатан Фултън, чуждестранен старши сътрудник в Атлантическия съвет, фокусиран върху отношенията на Китай със страните от Персийския залив.

Докато „САЩ продължават да говорят за игра на велика сила“ и се фокусират върху борбата с тероризма, Китай помага за справяне с вътрешните проблеми. Резултатът не е толкова опит на Китай да замени САЩ, отколкото двете страни, които играят напълно различни игри, когато става въпрос за Близкия изток, каза той.

Откакто Китай проведе последния си двугодишен диалог с арабските държави през юли 2020 г., Saudi Aramco възобнови дискусиите за изграждането на многомилиарден рафиниращ и нефтохимически комплекс в Китай.

Саудитска Арабия започна да работи с Huawei за разработване на системи за изкуствен интелект и кралството използва китайския опит, за да прави свои собствени дронове. Дори се съобщава, че произвежда балистични ракети с помощта на Китай, според оценка на американското разузнаване.

Не всичко обаче е еднопосочно. Високите цени на петрола вредят както на Китай, така и на САЩ, а Пекин поддържа близки отношения с Иран, ключов саудитски съперник. Китай не може просто да повтори военната подкрепа на САЩ за региона.

САЩ не искат от страните да избират между Вашингтон и Пекин, а ги молят да „внимават“ за отношенията, които развиват, каза Дерек Чолет, съветник в Държавния департамент на САЩ, на брифинг в Кувейт преди посещението на Си.

„Нашата оценка е, че Китай, в усилията си да изгради отношения в този регион, няма интерес от изграждането на взаимноизгодни партньорства“, каза той.