Петролът отново поскъпва след по-добри изгледи за увеличено търсене в Китай

West Texas Intermediate се изкачи над $77 за барел след волатилна сесия в понеделник

09:32 | 6 декември 2022
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се повиши след двудневен спад поради повече признаци, че Китай се отдалечава от стриктната си политика за нулев Covid, докато инвеститорите оценяваха последиците за глобалните потоци от ценовия таван, наложен върху руския суров петрол.

West Texas Intermediate се изкачи над $77 за барел след волатилна сесия в понеделник, когато широкото отклонение от рисковите активи доведе до затваряне на цените с 3,8% надолу след предишни печалби. Столицата Пекин ще премахне изискванията за тестване на Covid на обществени места след подобни ходове в други центрове, като подобри перспективите за търсене в най-големия вносител на суров петрол в света.

Пазарът претегля дългосрочното въздействие на последния кръг от ограничения, наложени върху руския суров петрол от Европейския съюз и Г-7, за да накажат Москва за войната в Украйна. Те включват лимити за застраховка и таван от 60 долара за барел за руски петрол. Досега, въпреки че някои кораби са блокирани близо до Турция отчасти поради промените, не е имало широко разпространено прекъсване.

Петролът се възстанови, след като достигна най-ниското си ниво от края на 2021 г. миналата седмица, тъй като перспективите за търсене се подобриха, особено в Китай. Властите постепенно намаляват ограниченията за вируси след протестите. Това допринесе за решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да запазят политиката за производство през уикенда.

Воденото от САЩ ограничение – което беше отхвърлено от Москва – има за цел да намали руските приходи от продажби на суров петрол, но в същото време да запази доставките на нацията към купувачи извън ЕС и Г-7. Нивото от 60 долара за барел е над цената на ключовия сорт Urals за Русия.

Има несигурност относно „колко бързо Китай облекчава мерките срещу Covid и пълното въздействие на забраната на ЕС и горната граница на цените на Г-7“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV в Сингапур. „Засега обаче, като се има предвид, че ценовата граница на Г-7 е над тази, в която се търгува Urals, очакваме това да има малко пряко въздействие.“

Междувременно Саудитска Арабия понижи повечето цени на петрола за Азия, включително за водещия сорт Arab Light, в знак, че търсенето остава крехко. Ходът беше до голяма степен в съответствие с прогнозите на рафинериите и търговците, според проучване на Bloomberg, и отвежда цената до най-ниското ѝ ниво от март.

Времевите спредове на петрола продължиха да отслабват, сигнализирайки за достатъчно предлагане в краткосрочен план. Шестмесечният спред на WTI беше 41 цента за барел в контанго, мечи модел, в сравнение с 64 цента за барел в обратно контанго преди седмица.