Съдът глоби партията на Болсонаро за недоказано твърдение за измама на изборите

Изборният съд също така блокира прехвърлянето на публични средства към Либералната партия и изпрати случая до върховния съд

10:50 | 24 ноември 2022
Автор: Симон Иглесиас и Беатрис Рейс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изборният съд в Бразилия глоби партията на президента Жаир Болсонаро, след като тя настоя да постави под въпрос резултата от втория тур на изборите, който той загуби миналия месец.

Председателят на съда Александър де Мораеш в сряда нареди на Либералната партия да плати 23 милиона реала (4,3 милиона долара), заявявайки, че партията действа „недобросъвестно“ и се опитва да подкопае системата за електронно гласуване в Бразилия. Мораеш също така блокира прехвърлянето на публични средства към Либералната партия и изпрати случая до върховния съд.

Партията на Болсонаро заяви в сряда, че по-старите модели електронни бюлетини имат проблеми, които правят невъзможно правилното идентифициране на машините, и поиска гласовете, подадени чрез тях, да бъдат анулирани. Ако само новите модели на машините се считат за надеждни, консервативният президент щеше да бъде преизбран с 51,05% от гласовете, се казва в жалба, подадена във вторник от партията.

И все пак Либералната партия не разшири предизвикателството до първия тур на вота, както изискваха изборните власти като условие за разглеждане на случая. Ако беше така, това щеше да разгневи много от собствените ѝ членове, които спечелиха места в Конгреса по време на първия тур.

Въпреки че жалбата беше отхвърлена от изборния съд, обвиненията активизираха най-верните поддръжници на Болсонаро. Много от тях продължават да блокират магистрали в Бразилия, повтаряйки недоказани твърдения за изборни измами и настоявайки за военна намеса.

Под напрежение

Валдемар да Коща Нето, президентът на партията, е бил под натиск от Болсонаро и неговите съюзници да постави под съмнение резултата от изборите, според двама души, запознати с въпроса.

Коща Нето се опита доколкото е възможно да успокои президента, без да разстройва изборните органи. Преди да публикува доклада, който повдигна въпроси относно победата на Луис Инасио Лула да Силва, той се обърна към съдиите от Върховния съд, за да обясни причините, поради които го прави, казаха хората, пожелали анонимност, за да говорят за вътрешнопартийни проблеми.

Либералната партия традиционно е съюзник на тези, които са на власт, независимо от тяхната политическа идеология, тъй като нейните членове са склонни да бъдат по-загрижени за осигуряването на федерални средства за проекти в родните им щати. Тя беше важен съюзник на Лула по време на първите му два мандата на власт, като тогавашният вицепрезидент Хосе Аленкар беше един от нейните членове.

Партията стана най-голямата в Конгреса с 99 от 513 представители в долната камара, след като Болсонаро и подкрепени от него кандидати се присъединиха към групата, за да участват в тазгодишните избори. В момента около една трета от избраните депутати идват от лагера на Болсонаро.

Партиите с по-голям брой законодатели имат достъп до по-голяма част от публичните средства, които са заделени за финансиране на техните операции. За да запази тези средства под свой контрол, Коща Нето трябва да се увери, че привържениците на Болсонаро няма да напуснат партията преди церемонията по полагане на клетва през февруари.