Петролът продължава да поскъпва след действията на ОПЕК+ и опасения за руските доставки

West Texas Intermediate се търгува близо до $88 за барел

09:01 | 6 октомври 2022
Автор: Бен Шарпълс и Шарън Чо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът отбеляза тридневно рали, след като алиансът ОПЕК+ се съгласи на най-голямото съкращаване на производството от 2020 г. насам и Русия повтори предупреждението, че няма да продава суров петрол на страни, които приемат таван на цените.

West Texas Intermediate се търгува близо до $88 за барел, след като скочи с 10% през предходните три сесии. ОПЕК+ планира да намали дневния добив с 2 милиона барела, ход, който предизвика бърз укор от САЩ. Администрацията на Байдън преди това настояваше за повече петрол от производителите, докато се бори с инфлацията, предизвикана от енергийната криза.

Goldman Sachs Group Inc. повиши прогнозата си за цените на петрола Brent за четвъртото тримесечие до 110 долара за барел след действието на ОПЕК+ и каза, че намалението може да накара Международната агенция по енергетика да координира освобождаването на резерви. Цените на суровия петрол се понижаваха от юни насам поради опасения относно глобалното забавяне.

"Всички развития, които видяхме по отношение на предлагането на този етап, до голяма степен подготвят сцената за това, което вярваме, че ще бъдат по-високи цени до края на тази година“, каза Деймиън Курвалин, ръководител на енергийните изследвания в Goldman Sachs, пред Bloomberg. „С това намаление и зимното сезонно търсене запасите ще продължат да падат.“

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия каза, че реалното въздействие на съкращенията вероятно ще бъде около 1 милион до 1,1 милиона барела на ден от ноември, като се има предвид, че някои членове на алианса вече изпомпват доста под квотите си. Това все още се равнява на най-голямото намаление от началото на пандемията.

Говорейки след обявяването на ОПЕК+, руският вицепремиер Александър Новак каза, че действията за ограничаване на цената на петрола на неговата страна ще имат обратен ефект и могат да доведат до временно намаляване на добива. Европейският съюз одобри в сряда нов пакет от санкции срещу Москва, който включва ръководената от САЩ мярка за поставяне на ценови лимит на руския петрол.

Запасите от суров петрол, бензин и дестилат в САЩ са намалели миналата седмица, според Администрацията за енергийна информация, добавяйки към затягащи се перспективи за предлагането. Запасите от моторно гориво се сринаха с 4,73 милиона барела до най-ниското ниво от ноември 2014 г.