Тръс се отказа да намалява данъците за богатите, за да спре бунта сред торите

Унизителното обръщане на политика от такъв размер само месец след встъпването й в длъжност неизбежно ще предизвика спекулации за бъдещето на Тръс

11:51 | 3 октомври 2022
Обновен: 17:13 | 3 октомври 2022
Автор: Алекс Моралес и Кити Доналдсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският премиер Лиз Тръс се отказа от плана за намаляване на данъците за хората с най-високи доходи само 10 дни след обявяването му, в опит да отблъсне нарастващия бунт на членовете на парламента от собствената й Консервативна партия.

Министърът на финансите Куази Куартенг обяви решението в Twitter рано в понеделник, като каза, че „разбрахме и се вслушахме“. В изявление, публикувано с неговия туит, той каза, че решението за премахване на данъка върху дохода от 45% се е превърнало в „разсейване“.

Паундът скочи с цели 1%, преди да се откаже от част от тези печалби, за да се търгува с 0,2% по-високо спрямо долара в 09:04 сутринта в Лондон.

Обратният завой в данъчната политика е голямо унижение за Тръс и Куартенг. Те прекараха всеки ден в защита на фискалната политика от 23 септември, като Тръс каза в неделя, че е ангажирана с пакета мерки, докато Куартенг трябваше да каже, че партията му трябва да „запази курса“ и че планът е „правилният“ в речта си пред годишната конференция на Торите в Бирмингам в понеделник.

Обръщането от такъв размер само месец след встъпването й в длъжност неизбежно ще предизвика спекулации за бъдещето както на Тръс, така и на Куартенг. В понеделник Куартенг каза пред BBC, че не е обмислял да подаде оставка по този въпрос. Бившият министър от кабинета Грант Шапс, уволнен от Тръс, когато тя сформира висшия си екип, заяви пред BBC: „Искам премиерът да оцелее“.

Недоволството на торите

Пакетът на Куартенг, наречен „правителствен план за растеж“, предизвика пазарен крах, изпращайки паунда до историческо дъно спрямо долара и принуждавайки Bank of England да направи драматична намеса, за да предотврати срив на пазара на облигации.

Премахването на ставката от 45% за хората с най-високи доходи беше най-малко популярната мярка, идваща в момент, когато обикновените британци се борят с кризата на разходите за живот, при която инфлацията скочи до 40-годишни върхове.

Това – заедно с премахването на тавана за бонусите на банкерите – подхрани усещането, че торите се грижат за интересите на богатите. Това също доведе до рязък спад на партията в социологическите проучвания, с рекордните 33 точки зад Лейбъристката партия на Кийр Стармър.

„Торите унищожиха икономическото си доверие и накърниха доверието в британската икономика“, каза в изявление финансовият министър в сянка на лейбъристите Рейчъл Рийвс. „Това не е приключило – не е просто някакво разсейване. Торите трябва да обърнат цялата си икономическа, дискредитирана стратегия.“

Шумовете на недоволството нарастват и сред торите, като бившият министър от кабинета Майкъл Гоув каза пред BBC, че премахването на най-високата ставка на данъка върху доходите за хората с най-високи доходи е грешно решение и посочи, че няма да го подкрепи. До късно в неделя той стана притегателен център за недоволните тори, някои от които казаха, че биха били готови да се разбунтуват срещу плана.

Голяма част от опозицията на торите произтичаше от два страха: че намаляването на данъците ще бъде финансирано чрез вземане на заеми в момент, когато правителството вече увеличава нивата на дълга, за да помогне на британците с растящите сметки за енергия; и че намаляването на най-високата ставка на данъка върху доходите изглежда, че правителството дава приоритет на най-богатите хора пред тези с по-ниски доходи по време на криза на разходите за живот.

Самият Куартенг е разговарял с около 25 депутати през последните дни, за да ги увери, че неговите данъчни облекчения могат да оправят икономиката, и в понеделник каза пред BBC, че премахването на ставката от 45% „заглушава елементите на един отличен план“.

Той каза пред радио LBC, че поема „пълна отговорност“ за мерките, които е обявил, и каза, че „трябва да приеме това, което хората казват“.