Intel продължава с IPO-то на подразделението за автономни коли Mobileye

Плановете за листване идват по време на трудна година за IPO пазара

18:08 | 1 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Intel Corp. подаде заявление за първично публично предлагане (IPO) на своя бизнес за технологии за самоуправляващи се превозни средства, Mobileye Global Inc., борейки се с най-лошия пазар за нови листвания в САЩ след финансовата криза преди повече от десетилетие.

Компанията не разкри условията на планираната продажба на акции в подаването на документи в петък до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ. Mobileye ще продължи да се контролира от Intel след IPO-то според документацията.

Intel очаква IPO-то да оцени Mobileye на цели 30 милиарда долара, по-малко от първоначалните очаквания, съобщи Bloomberg по-рано този месец.

Ако листването се осъществи тази година, това ще бъде едно от най-големите предложения в САЩ за 2022 г. В момента само две компании са събрали $1 милиард или повече на борсите в Ню Йорк от 1 януари, в сравнение с 45 през 2021 г. Тази година делът на IPO в САЩ се е свил до по-малко от една седма от глобалния общ дял от половината през 2021 г.

Mobileye също ще последва IPO-то на Porsche AG във Франкфурт тази седмица. Това листване на стойност 9,4 милиарда евро е второто по големина в света тази година и най-голямото, откакто през януари фондовите пазари започнаха низходящата си спирала, водена от волатилност и инфлация.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер се опитва да се възползва от базираната в Йерусалим Mobileye, придобита през 2017 г. за 15 милиарда долара, с частично отделяне на нейните акции. Mobileye произвежда чипове за камери и функции за подпомагане на шофирането и се възприема като ценен актив, докато автомобилната индустрия се надпреварва към напълно автоматизирани превозни средства.

Доставки на EyeQ

Сега с около 3100 служители Mobileye е събрала данни от над 13 милиарда километра по пътя от осем места за тестване в световен мащаб според документацията. Компанията казва, че нейната технология води в надпреварата за изместване на човешките шофьори от автомобилите. Доставени са 117 милиона единици от продукта EyeQ.

Mobileye беше особено ярка точка за Intel и постоянно растеше по-бързо от своя родител. Към юли имаше 774 милиона долара в брой и парични еквиваленти. През 12-те месеца, приключили на 25 декември, тя имаше нетна загуба от $75 милиона при приходи от $1,39 милиарда.

Компанията заяви, че планира да използва приходите от IPO-то за изплащане на дълга и за оборотен капитал и за общи корпоративни цели.

Mobileye каза в документацията си, че неговият борд ще включва Гелсингер като председател, както и бившия американски сенатор Клеър Маккаскил, демократ от Мисури, и Джон Хънтсман, бивш републикански губернатор на Юта, както и посланик в Китай, който сега е в борда на Ford Motor Co.

В своята документация Mobileye отбелязва, че е придобила бизнеса за мобилност и транспорт Moovit от Intel тази година. Moovit, друг базиран в Израел бизнес, беше придобит от Intel за 900 милиона долара през 2020 г.

Успешното листване на Mobileye може да разчупи леда за множество стартиращи фирми, които чакаха годишният пазарен смут да утихне, преди да продължат напред с IPO.

По-конкретно, това може да изчисти нарастващото задръстване от активи, свързани с чипове, чакащи да излязат на пазара. SoftBank Group Corp. също се опитва да продаде акции на разработчика на полупроводници Arm Ltd. до началото на следващата година. Ampere Computing LLC, стартираща компания, произвеждаща процесори за центрове за данни, също планира IPO.

Предлагането на Mobileye се ръководи от Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley. Mobileye планира акциите ѝ да се търгуват на Nasdaq под символа MBLY.