Путин анексира окупираните земи, а армията му моли наборниците за аптечки

Организацията на обединените нации и много страни заклеймиха анексията като незаконна

19:02 | 30 септември 2022
Обновен: 19:05 | 30 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Владимир Путин обеща, че анексирането на четири окупирани региона в Украйна е необратимо, докато формализираше най-голямото заграбване на земя в Европа след Втората световна война, обвинявайки Запада, че се опитва да подчини страната му.

„Те ще станат наши граждани завинаги“, каза той на официални лица на церемония в Кремъл в петък, преди той и промосковските лидери да подпишат документите за анексиране. Путин поиска Украйна да спре да воюва и да започне преговори, но отказа да преговаря за земите, които анексира.

Организацията на обединените нации и много страни заклеймиха анексията като незаконна, въпреки че Путин настоя, че тя отразява народната воля и правото на национално самоопределение. Украинският президент Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че Русия ще „приобщи себе си към катастрофата, която донесе на окупираната територия на страната ни“.

Украйна каза, че ще обмисли разговори едва след като руските войски бъдат изтласкани поне на позициите си от навечерието на инвазията на 24 февруари. Осъждайки анексирането, САЩ и Европейският съюз заявиха, че ще наложат нови санкции на Русия в отговор.

Проблеми на фронта

След като войските му загубиха позиции от украинската контраофанзива, Путин се опитва да съживи своята седеммесечна инвазия. Той нареди мобилизирането на 300 000 резервисти, за да подкрепи пострадалата си армия, предизвиквайки изселване на руснаци, опитващи се да избегнат изпращането им на фронта.

Проучване на общественото мнение, публикувано в четвъртък, показа, че все по-голям брой руснаци са загрижени, че войната върви зле и повечето са разтревожени от решението да бъдат извикани резервисти.

Въпреки това Путин размаха заплахата от използване на ядрени оръжия, за да защити суверенитета на Русия над новопридобитите територии, навличайки предупреждения за сурово отмъщение от САЩ и техните съюзници.

В речта си в петък Путин каза: „Ще използваме всички налични средства, за да защитим нашите земи“, но не спомена специално ядрените оръжия.

Путин посвети голяма част от 37-минутното обръщение, за да повтори своите осъждения срещу САЩ и техните съюзници за предполагаемите опити да превърнат Русия в „колония“. Нападайки това, което той описа като „чист сатанизъм“ на западните либерални ценности, той каза, че Русия има свои собствени възгледи по въпросите на пола и семейството.

Церемонията по подписването завърши с усмихнат Путин, който се държеше за ръце с шефовете на четирите региона, поставени от Кремъл, докато се присъединяваше към скандиранията на „Русия“ в залата.

Преди обръщението говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече разговора за ядрена ескалация „безотговорен“ и отказа да каже дали атаките срещу анексираните територии може да отговарят на стандарта за използване на оръжия, заложен в руската военна доктрина.

Ако се включат всички територии на четирите региона, Путин предявява претенции за около 15% от територията на Украйна, което прави този ход най-голямото насилствено анексиране в Европа след Втората световна война.

Руските официални лица се разбързаха, за да се опитат да формализират контрола си върху окупираните райони, обещавайки да издават паспорти и да назначават сенатори, представляващи регионите в горната камара на парламента.

Москва също засили заплахите за европейските енергийни доставки в опит да попречи на подкрепата за Украйна. Държавният газов гигант "Газпром" предупреди, че може да затвори последния тръбопровод, пренасящ неговия газ до клиенти в Западна Европа, докато откритите течове във връзките на "Северен поток" под Балтийско море повдигнаха подозрения за саботаж и страхове от атаки срещу друга инфраструктура.

Путин обвини "англосаксонците" за саботажа на тръбопроводите.

Руски ракетен удар уби най-малко 25 цивилни близо до Запорожие рано в петък, казаха украински официални лица. Градът е този, който Русия е включила в територията, която претендира да анексира, въпреки че нейните сили никога не са го достигали. Жертвите са се подреждали в конвой, за да пътуват към окупираната от Русия зона, за да евакуират роднини, каза Украйна.

Съюзниците на Киев в САЩ и Европа обещаха да продължат да предоставят милиарди долари финансова и военна помощ в подкрепа на стремежа на Украйна да изгони руските сили. Украинските войски се приближиха към Лиман в петък, ключов регионален град в района на Донецк, като някои анализатори предполагат, че голям брой сили на Москва може да са обкръжени в района.

Руснаците се запасяват за фронта

Руснаците, повикани да се бият в нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна, купуват всичко - от екипировка за къмпинг до бронежилетки, притеснени, че неговата недобре оборудвана армия няма да може да им осигури дори най-основното, когато пристигнат на фронта.

Цените на облеклото и екипировката във военен стил скочиха толкова много, че регулаторите казаха в петък, че започват разследване дали някои търговци на дребно не спекулират.

Откакто на 21 септември Путин заповяда да бъдат мобилизирани 300 000 резервисти, социалните медии се напълниха с истории за претоварени местни командири, които казват на наборниците, че ще трябва да осигурят по-голямата част от собственото си оборудване. Докато продажбите на оръжия са строго ограничени, други стоки от първа необходимост като топло бельо, бронирани жилетки, спални чували, комплекти за първа помощ и каски се разпродават.

Някои магазини са отчели 40% увеличение на броя на купувачите, докато цените са се повишили с 10%-20%, според съобщения в руски вестници.