Половината американски компании подготвят съкращения, според проучване на PwC

Много компании започват да пестят разходите си, включително чрез съкращения и намаляване на офисните пространства

19:30 | 19 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Ако компанията ви не освобождава персонал, то вероятно тази в съседство го прави.

Това е ключов извод от проучване, публикувано в четвъртък от консултанта PwC, който миналия месец анкетира повече от 700 американски мениджъри и членове на борда на директорите в редица индустрии. Половината от анкетираните казаха, че намаляват броя на служителите или планират да го направят, а 52% са въвели замразяване на наемането. Повече от четири на всеки десет оттеглят оферти за работа и също толкова ръководители намаляват или премахва бонусите при назначаване, които са станали обичайни за привличане на таланти в ограничения пазар на труда, предава Bloomberg. 

В същото време обаче около две трети от фирмите повишават заплатите или разширяват помощите за психично здраве. Най-често срещаният ход е дистанционната работа да стане постоянна за повечето служители.

Констатациите илюстрират противоречивия характер на днешния пазар на труда, където квалифицираните работници все още могат до голяма степен да определят условията си на фона на недостига на таланти, дори когато компаниите се стремят да съкращават служители в други сектори, особено в силно засегнати индустрии като технологиите и недвижимите имоти.

Ръстът на работните места в САЩ миналия месец надхвърли прогнозите на икономистите, докато данните на Министерството на труда в четвъртък показаха спад в молбите за застраховка за безработица, което предполага, че търсенето на работници остава стабилно. Но съкращенията и замразяването на наемането на служители също стават все по-широко разпространени и не само при прегряващи технологични стартиращи фирми, които се разрастват твърде бързо. Oracle Corp., Walmart Inc. и Apple Inc. са сред големите работодатели, които обявиха съкращения през последните седмици.

„Фирмите играят нападение и защита със своите стратегии за таланти“, каза Бхушан Сети, глобален ръководител на отдела за таланти и организации в PwC, отбелязвайки, че работодателите трябва да претеглят репутационните щети и настроенията сред служителите, когато планират съкращения. „Хората помнят дълго време и социалните медии играят много по-голяма роля сега.“

Проучването откри и противоречия в подходите на компаниите за дистанционна работа. Докато 70% от анкетираните казват, че разширяват възможностите за постоянна дистанционна работа за роли, които го позволяват, 61% казват, че изискват служителите да бъдат по-често в офиса или на работното място.

Разбира се, някои организации може да правят и двете неща наведнъж: Роли, които не изискват много лично присъствие, могат да останат дистанционни завинаги, докато от други служители може да се изисква да се връщат в офисите си няколко пъти седмично . Септември се очертава да бъде повратна точка за плановете на много компании за завръщане в офиса, въпреки че предишните така наречени крайни срокове идваха и си отиваха.

По-малкото служители в офисите често означава, че организациите не се нуждаят от толкова много физически офиси. Повече от един на всеки пет респонденти казаха на PwC, че планират да намалят инвестициите си в недвижими имоти, което е най-честата област на съкращения. Все пак 31% казват, че увеличават инвестициите в имоти, което отново показва различните пътища, които компаниите следват в една бизнес среда, пълна с несигурност.