Все повече технологични компании уволняват служители

Големи и малки компании се приготвят за евентуален икономически спад като съкращават служители и замразяват новите назначения

16:45 | 16 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Въпреки някои обещаващи икономически показатели напоследък, все повече технологични компании натискат бутона за пауза в своите планове за наемане. Те налагат замразяване на новите попълнения, отменят оферти за работа и дори прибягват до съкращения, предава Bloomberg.

Според Layoffs.fyi, уебсайт, проследяващ съкращения на работни места в стартиращи и наскоро публични компании, повече от 37 000 позиции са били елиминирани в 467 компании в световен мащаб през второто тримесечие. По същото време миналата година съкращенията са били по-малко от 3000.

Ето едно обобщение относно десетките компании, които натискат спирачките:

Alphabet Inc., компанията майка на Google, забавя набирането на персонал. Главният изпълнителен директор Сундар Пичай каза на служителите през юли, че въпреки че бизнесът назначи нови 10 000 служители в Google през второто тримесечие, компанията ще забави темпото на наемане през останалата част от годината и ще даде приоритет на инженерни и технически таланти. „Както и всички други компании, ние не сме имунизирани срещу икономически затруднения“, каза той. Паузата при наемане е част от това забавяне, каза Google, „за да даде възможност на екипите да приоритизират своите роли и планове за останалата част от годината“. В края на март компанията имаше близо 164 000 служители.

Amazon.com Inc. заяви през април, че има прекомерен персонал след растежа по време на пандемията и трябва да го намали. „Тъй като вирусът отшумя през втората половина на тримесечието и служителите се завърнаха от отпуск, ние бързо преминахме от недостиг на персонал към излишък, което доведе до по-ниска производителност“, каза главният финансов директор Брайън Олсавски по това време. Amazon отдаваше под наем някои складови площи и спря развитието на съоръженията, предназначени за офис служители, заявявайки, че се нуждае от повече време, за да разбере колко пространство ще изискват служителите за хибридна работа. По време на тримесечния си отчет за печалбите на 28 юли гигантът за електронна търговия каза, че добавя работни места с най-бавния темп от 2019 г. насам. Amazon има около 100 000 служители по-малко, отколкото през предходното тримесечие. Сега компанията има 1,52 милиона работници на пълен и непълен работен ден и все още е най-големият работодател в света на технологиите, въпреки намаляването на броя на служителите.

Apple Inc. планира да забави наемането и разходите в някои отдели през следващата година, за да се справи с потенциалния икономически спад, според източници, запознати с въпроса. Но това не е политика за цялата компания и производителят на iPhone все още върви напред с агресивен график за представяне на нови продукти. Apple имаше 154 000 служители през септември, когато приключи последната фискална година.

Calm, приложението за медитация, съкрати 20% от своите 400 служители. Компанията, която беше оценена на 2 милиарда долара през 2020 г., беше приложение №1 за намаляване на стреса поне през последните три години до май, според Data.ai, фирма за мобилен анализ. Съкращенията бяха „особено трудни за компания като нашата, чиято мисия е фокусирана върху психичното здраве и благосъстоянието на работното място“, каза изпълнителният директор Дейвид Ко.

Carvana Co., онлайн търговец на употребявани автомобили, уволни 2500 души през май, което е около 12% от работната им сила. В необичаен ход изпълнителният екип ще се откаже от заплатите си за остатъка от годината, за да плати обезщетение на онези, които са били освободени, според декларация до Комисията по ценните книжа и борсите. Компанията имаше повече от 21 000 служители на пълно и непълно работно време в края на миналата година.

Coinbase Global Inc., приложение за криптовалута, каза на служителите си, че съкращава 18% от персонала през юни, за да се подготви за икономически спад. Освен това компанията отмени всички нови предложения за работа. „Изглежда, че навлизаме в рецесия след 10-годишен икономически бум“, каза главният изпълнителен директор Брайън Армстронг в публикация в блог. „Въпреки че е трудно да се предвидят икономиката или пазарите, ние винаги планираме най-лошото, за да можем да управляваме бизнеса във всякаква среда“, каза той. Компанията приключи тримесечието с около 5000 служители.

Compass Inc., брокерска платформа за недвижими имоти, елиминира 450 позиции, около 10% от персонала си. Компанията имаше близо 5000 служители в края на 2021 г.

Gemini Trust Co., борса за криптовалута, основана от биткойн милиардерите Камерън и Тайлър Уинкълвос, обяви съкращаване на персонала с 10% през юни. TechCrunch съобщи, че компанията е съкратила още 7% на 18 юли, а изтекли документи показват, че се стреми да съкрати общо 15%, което я извежда от 950 служители до 800 служители.

GoPuff, приложение за доставка на хранителни стоки, съкращава 10% от работниците си и затваря десетки складове. Съкращенията ще засегнат около 1500 служители - смесица от корпоративни и складови служители.

LinkedIn, която е собственост на Microsoft, съкрати маркетинговия си екип за глобални събития през август, според репортажите на Insider.

Lyft Inc. каза на служителите си, че ограничава наемането на персонал през май, след като акциите й паднаха рязко. Компанията отиде още по-далеч на 20 юли, като обяви планове да затвори бизнеса си с коли под наем и да съкрати около 60 работни места. През 2021 г. Lyft имаше около 4500 служители. Междувременно главният конкурент Uber Technologies Inc. беше по-оптимистично настроен. Изпълнителният директор Дара Хосровшахи каза пред Bloomberg през юни, че компанията му е „устойчива на рецесия“ и няма планове за съкращения.

Meta Platforms Inc., която притежава Facebook, намали квотите си за наемане на инженери с поне 30%. Изпълнителният директор Марк Зукърбърг каза на служителите, че очаква един от най-лошите спадове в история на компанията. Към края на март тя имаше повече от 77 800 служители.

Microsoft Corp. каза на работниците си през май, че забавя наемането на нови служители в Windows, Office и Teams, тъй като се подготвя за икономическа нестабилност. Компанията имаше 181 000 служители през 2021 г. Съвсем наскоро производителят на софтуер съкрати някои работни места – по-малко от 1% от общия брой – като част от реорганизация. На 20 юли компанията заяви, че е започнала да премахва много свободни работни места - замразяване, което ще продължи за неопределено време. На 9 август компанията уволни група, фокусирана върху потребителската научноизследователска и развойна дейност, наречена „Modern Life Experiences“.

Стрийминг гигантът Netflix Inc. претърпя няколко кръга от силно отразявани от медиите съкращения, откакто отчете загуба на 200 000 абонати през първото тримесечие. През април тя започна да намалява някои маркетингови инициативи, след което съкрати 150 служители през май и 300 през юни. През последното тримесечие компанията отчете 70 милиона долара разходи за обезщетения и загуби допълнителни 970 000 абонати. През 2021 г. Netflix имаше 11 300 служители.

Niantic Inc., производителят на видеоиграта Pokemon Go, уволни 8% от своя екип през юни. Това е начин да се рационализират операциите и компанията да се позиционира по начин по който да устои на икономическите бури, каза изпълнителният директор Джон Ханке в имейл. Niantic имаше около 800 служители в края на миналата година.

OpenSea, NFT борса, уволни 20% от персонала си на 14 юли. Главният изпълнителен директор Девин Финзър написа в Туитър, „Навлязохме в безпрецедентна комбинация от крипто зима и широка макроикономическа нестабилност и трябва да подготвим компанията за вероятността от продължителен спад.”

Oracle, компанията за бази данни и облачни услуги, съкращава служители в отделите си за потребителски опит и маркетинг в САЩ. Според уебсайта на компанията в нея работят 133 000 души.

Peloton Interactive Inc. обяви плановете си да съкрати около 2800 работни места в световен мащаб през февруари - приблизително 20% от корпоративните си роли, като част от изненадващо разтърсване, при което нейният главен изпълнителен директор Джон Фоли и няколко други топ мениджъри се оттеглиха. На 12 август компанията за домашен фитнес обяви, че премахва допълнителни 800 работни места. Компанията имаше близо 9 000 служители през 2021 г. В бележка до служителите, предоставена на Bloomberg, главният изпълнителен директор Бари Маккарти казва: „Трябва да накараме приходите ни да спрат да се свиват и да започнат да растат отново“ и добави, че промените са от съществено значение за обръщането на паричния поток на Peloton в положителна територия. „Парите са кислород. Кислородът е живот“, каза той.

Rivian Automotive Inc. уволни 6% от работниците си на 27 юли, след като предупреди за това в бележка от 11 юли, където главният изпълнителен директор RJ Scaringe каза: „Винаги ще бъдем фокусирани върху растежа; обаче Rivian не е имунизиран срещу настоящите икономически обстоятелства и ние трябва да сме сигурни, че можем да растем устойчиво." Производителят на електрически превозни средства в Южна Калифорния има около 14 000 служители.

Robinhood, онлайн платформата за инвестиции на дребно, претърпя два кръга от съкращения – първо съкрати 9% от работниците си през април и още 23% през август, с което общият брой на уволнените служители тази година надхвърли 1000. Главният изпълнителен директор Влад Тенев обясни това с прекомерния персонал през 2021 г. и каза: „Видяхме допълнително влошаване на макросредата, с инфлация на 40-годишни върхове, придружена от широк срив на крипто пазара. Това допълнително намали търговската активност на клиентите и активите ни.“ Компанията имаше около 3800 служители в края на миналата година и натрупа повече от 2 милиарда долара загуби, откакто стана публична през юли миналата година. Освен това тя затваря офиси в Темпе, Аризона и Шарлот, Северна Каролина, според SF Business Times.

Shopify Inc., платформа за електронна търговия, съкращава 1000 служители или 10% от работниците си, каза главният изпълнителен директор Тоби Лутке в писмо до служителите на 26 юли. Засегнатите работни места включват набиране на персонал, поддръжка и продажби. Компанията предлага 16 седмици обезщетение, кариерно обучение, надбавка за лаптоп и интернет, мебели за домашен офис и безплатен акаунт в Shopify за тези, които искат да стартират собствен магазин. Shopify има 10 000 служители, според уебсайта му.

Аудио услугата Spotify Technology SA, съкращава растежа на служителите с около 25%, за да коригира според макроикономическите фактори, каза изпълнителният директор Даниел Ек в бележка до персонала през юни. „Вярвам, че само параноиците оцеляват“, каза той по време на конферентен разговор. „И ние се подготвяме така, сякаш нещата могат да се влошат, но е трудно да бъда нещо друго освен оптимист предвид това, което виждам в момента.“ Spotify има повече от 6500 служители.

Tesla Inc., производителят на електрически превозни средства, съкрати 200 служители в отдела за автопилоти, тъй като затвори завод в Сан Матео, Калифорния през юни. Главният изпълнителен директор Илон Мъск каза по-рано, че съкращенията ще са необходими предвид все по-нестабилната икономическа среда. В интервю за Bloomberg той каза, че около 10% от служителите ще загубят работата си през следващите три месеца, въпреки че общият брой на персонала може да бъде по-висок след една година. В края на миналата година компанията имаше 100 000 служители в световен мащаб.

Twitter Inc. инициира замразяване на наемането и започна да отменя предложенията за работа през май, на фона на несигурността около придобиването на компанията от Илон Мъск. Съвсем наскоро тя каза, че ще съкрати офис пространството си, но без съкращения на работни места. Компанията имаше 7500 служители през 2021 г.