Петролът започва седмицата колебливо в очакване на данни за търсенето

West Texas Intermediate се покачи до $90 за барел, след като първоначално падна с над 1%

09:31 | 8 август 2022
Обновен: 13:03 | 8 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се отърси от ранния спад при отварянето на седмицата за търговия, тъй като инвеститорите претегляха перспективите за търсенето преди порой от данни от водещи енергийни играчи относно перспективите на пазара.

West Texas Intermediate се покачи до $90 за барел, след като първоначално падна с над 1%. Инвеститорите се отдръпнаха от суровините през последните месеци, тъй като забавянето на растежа дава сигнали, че потреблението на енергия ще спадне, включително за бензин. Това помогна на WTI да потъне с почти 10% миналата седмица.

През 2022 г. суровият петрол преминава през сериозна волатилност, като се повиши в първите месеци на годината след нахлуването на Русия в Украйна, след което потъва от юни, когато опасенията за глобалното забавяне набраха скорост. Повишената инфлация накара централните банки, включително Федералния резерв на САЩ, да повишат лихвените проценти, като инвеститорите се обзалагат, че предстоят още увеличения през тази половина на годината.

Петролът е „надолу, но не е изчезнал“, казаха анализатори на Goldman Sachs Group Inc. в бележка от 7 август, в която намалиха краткосрочните прогнози на банката за цените, като същевременно изтъкнаха аргументите за възстановяване.

„Продължаваме да очакваме, че петролният пазар ще остане в неустойчиви дефицити при сегашните цени.“

С цените малко над шестмесечното дъно, инвеститорите са в очакване на поток от пазарни коментари тази седмица. Американската администрация за енергийна информация е готова да публикува своята краткосрочна перспектива във вторник, последвана от месечни снимки от групата производители ОПЕК и Международната агенция по енергетика в четвъртък.

Първоначалният спад на петрола в понеделник дойде въпреки данните, публикувани през уикенда, които показаха, че вносът на суров петрол в Китай се е повишил през юли от най-ниското си ниво за четири години, тъй като активността на пътуванията и транспорта се подобри след отслабването на ограниченията за Covid-19. Въпреки това общият внос на страната от началото на годината остава с около 4% по-нисък.

Докато петролните пазари остават в обратно контанго, възходящ модел на ценообразуване, ключовите диференциали се стесняват през последните седмици, което предполага облекчаване на напрежението. Бързият спред на Brent, разликата между двата му най-близки контракта, беше 1,73 долара за барел в понеделник, което е спад от 3,56 долара преди месец.

Спадът на суровината от юни насам беше придружен от продължително отстъпление на цените на бензина, което ще бъде приветствано от президента на САЩ Джо Байдън, докато администрацията му се стреми да се справи с инфлацията. Средните национални цени на бензина на дребно в САЩ паднаха за 54-те дни до събота до малко над 4 долара за галон, според автомобилния клуб AAA. Те достигнаха рекорд от над $5 през юни.

Все пак Goldman Sachs каза, че спадът в цените по бензиностанциите е малко вероятно да продължи. „Цените на горивата на дребно в САЩ ще се повишат до края на годината“, казаха от банката, прогнозирайки, че бензинът ще се покачи обратно до 4,35 долара до четвъртото тримесечие.