Петролът се насочва към седмична загуба от 10% заради унищожаване на търсенето

West Texas Intermediate се търгуваше близо до $89 за барел

09:32 | 5 август 2022
Обновен: 13:13 | 5 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към огромна седмична загуба поради нарастващите доказателства, че глобалното икономическо забавяне стимулира унищожаването на търсенето, като цените се сриват до най-ниското ниво от шест месеца, а ключовите времеви спредове се свиват, предава Bloomberg. 

West Texas Intermediate се търгуваше близо до $89 за барел в Азия, като американският бенчмарк падна с почти 10% тази седмица. Официалните данни показват, че потреблението на бензин в САЩ е намаляло, докато запасите от суров петрол са се увеличили. Спадът дойде, докато Саудитска Арабия повиши цените, а ОПЕК+ предупреди за оскъден свободен капацитет.

Докато петролните пазари остават в обратно контанго, бичи модел на ценообразуване, широко наблюдаваните диференциали рязко се стесняват, сигнализирайки за отслабване на напрежението. Бързият спред на Brent - разликата между двата му най-близки договора - беше $1,63 за барел, спад от $6,04 за барел преди седмица.

След скока през първите пет месеца на годината, посоката на суровия петрол се обърна, като този месец загубите се задълбочиха след като суровината поевтиняваше и през предходните 2 месеца. Разпродажбата, която заличи печалбите, предизвикани от инвазията на Русия в Украйна, ще облекчи инфлационния натиск, преминаващ през световната икономика, който подтикна централните банки, включително Федералния резерв, да повишат лихвите.

„Пазарът все още изпитва трудности на фона на влошаващата се картина на търсенето в САЩ, като натискът върху американския капацитет за рафиниране намалява значително“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Преминаването към много по-строга парична политика предизвика безпокойство сред инвеститорите, че растежът ще се забави, застрашавайки перспективите за потребление на енергия. Банката на Англия предупреди, че Обединеното кралство се насочва към повече от година рецесия, и повиши разходите за заеми, докато в САЩ процесия от говорители на Федералния резерв обещаха да продължат агресивната борба за охлаждане на инфлацията.

Китай също показа признаци на слабост, замъглявайки перспективите за потреблението на суров петрол в най-големия вносител. Последните данни показват, че фабричната активност се е свила, и се засилват предупрежденията, че състоянието на икономиката се влошава.

Спадът тази седмица беше предизвикан отчасти от това, че Либия възстанови производството след период на сътресение, което може да позволи износът на члена на ОПЕК да се стабилизира на повече от 1 милион барела на ден и да облекчи напрежението на пазара.

В сряда Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, включително Русия, се съгласиха на незначително увеличение на колективните доставки за септември, като същевременно предупредиха, че свободният капацитет на картела е изключително ограничен. Саудитска Арабия, де факто лидерът на групата, повиши до рекордни нива цените на петрола за купувачите в Азия.