Китай блокира стоманен хъб за три дни заради един случай на Covid

Това е първият случай, в който китайски град е блокиран въз основа на един случай

09:40 | 12 юли 2022
Обновен: 13:28 | 12 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Град в един от стоманодобивните центрове на Китай е затворен за три дни, след като в него бе открита единична инфекция с Covid-19, информира Bloomberg.

Властите в Уган в провинция Хънан обявиха, че от 11 юли ще бъде затворен целият град, което го прави поредния китайски град, въвел строги ограничения на мобилността на фона на продължаващото разрастване на болестта Covid-19 в страната. Градът с население около 300 000 души, в който се намира компанията Wuyang Iron & Steel Co, изисква от всички жители да си останат у дома, освен ако не се изследват за Covid.

Макар че това е първият случай, в който китайски град е блокиран въз основа на един случай, страната има опит в бързата реакция само на един или няколко случая на заразяване. Подходът беше затвърден, след като първоначално бавната реакция на Шанхай на епидемията доведе до криза, която наложи 25-те милиона жители на града да бъдат затворени в домовете си за два месеца, за да се овладее огнището.

Мерките са част от подхода на Китай за нулева толерантност към вируса, а страната отново е подложена на изпитание с появата на подварианти, които подхранват нарастващия брой заболели и по целия свят. Нова Зеландия, която някога също беше привърженик на политиката за нулев Covid, преди да се присъедини към останалата част от света, живееща с вируса, се прочу с това, че през август миналата година блокира цялата страна, след като откри само една зараза в общността.

Въпреки все по-крайните мерки за ограничаване на вируса - от тестването на едно бебе повече от 70 пъти до блокирането на Дисниленд Шанхай въз основа на една инфекция - еволюиращият патоген се оказва по-труден за унищожаване от всякога. Броят на случаите се увеличава в няколко региона, а скокът на инфекциите в близост до Шанхай доведе до нови блокади в някои райони, въпреки че случаите са много по-малко от пролетния пик в града.

Нарастващите струпвания в източната провинция Анхуей доведоха до най-високото ниво на заразяване от повече от месец. Инфекциите се разпространиха в съседната провинция Дзянсу, включително в търговския център град Уси. Градът затвори развлекателни заведения, преустанови храненето в ресторанти и намали работното време на метрото и автобусите.

Въпреки че близо 30 милиона души в цялата страна са подложени на някаква форма на ограничения на движението, за да се потисне разпространението на инфекцията, досега властите избягват строги забрани в ключови икономически региони. На 11 юли в цялата страна са регистрирани 347 местни случая на Covid.