SEC глоби EY с рекордните 100 млн. долара заради измами

Глобата е най-високата, налагана от Комисията на одиторска компания

16:40 | 29 юни 2022
Обновен: 19:24 | 29 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg
Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Одиторската компания EY – част от „голямата четворка“ в счетоводния свят,  се съгласи на рекордно споразумение за 100 милиона долара с американския регулатор за ценните книжа след обвинение, че десетки от нейните служители са мамили на изпитите по етика и е подвела разследващите, съобщава Financial Times.

Глобата е най-високата, налагана някога от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (Securities and Exchange Commission - SEC), на одитор – два пъти над глобата, която плати KPMG през 2019 г. за мамене на изпити и незаконни сигнали.  

„Възмутително е, че професионалистите, отговорни за хващането на измами от клиентите, са мамели на изпитите си“, заяви Гурбир Гревал, директор на отдела за правоприлагане на SEC.

Разследването продължава, като представители на SEC заявиха, че регулаторът може да заведе дела срещу отделни лица.

Между 2017 и 2021 г. 49 от служителите на EY са изпратили или получили ключа с отговори на частта по етика от изпита за счетоводители (Certified Public Accountant), като още стотици души са измамили на тестовете за поддържане на квалификацията, посочват от SEC. „Значителен“ брой служители също не са докладвали за нарушенията, добавят от агенцията.

EY потвърди констатациите на SEC и заяви, че ще спази заповедта. Нейният отговор на „това неприемливо поведение в миналото е задълбочен, обширен и ефективен“, посочват от компанията, добавяйки, че тя ще продължи да предприема стъпки, включително дисциплинарни действия и обучения, за да „укрепи“ ангажиментите за „съответствие, етика и почтеност“.

Безпрецедентната глоба става факт на фона на плановете на EY за евентуално отделяне на своите одитни и консултантски практики в световен мащаб. Наказанието беше обявено в рамките на трудна седмица за компанията. Ръководителят за САЩ Кели Гриър, която напусна дружеството след спорове с нейния глобален шеф Кармин ди Сибио, трябва да се оттегли в четвъртък. Тя ще бъде заменена от Джули Боланд, която спечели изборите за партньор през февруари.

Малко след случая с KPMG през 2019 г. EY официално отрече всякакви проблеми със собствените си служители, които мамят на изпити, съгласно заповедта на SEC. Предишния ден обаче EY е получила информация, че служител е разпространил отговорите на частта по етика на изпита CPA, но компанията не е уведомила SEC дори след началото на вътрешно разследване.

EY не е посочила нищо пред SEC или пред Съвета за надзор на счетоводството на публичните компании в продължение на почти девет месеца, твърди служител на SEC, което е допринесло за решението на регулатора да поиска рекордно наказание.

„Шокиращо е, че Ernst & Young попречи на нашето разследване на това неправомерно поведение“, каза Гревал. „Това действие трябва да служи като ясно послание, че SEC няма да толерира провали в почтеността от независими одитори, които избират грешното по-лесно пред трудното правилно“, добавя той.