Полският премиер се възмущава от високите цени на газа, искани от Норвегия

Моравиецки призовава Норвегия да сподели непредвидените си печалби от петрол и газ с други страни, особено с Украйна

15:30 | 22 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Норвегия трябва да сподели "гигантските" печалби, които наскоро направи в резултат на по-високите цени на петрола и газа, особено с Украйна, каза полският премиер Матеуш Моравецки, предава Bloomberg.

Моравецки, отговаряйки на въпрос относно енергийната политика на неговото правителство в неделя на среща на младежка група, каза, че Полша, разчитаща на въглища, планира да премине към възобновяеми енергийни източници и ядрена енергия, като същевременно се откаже от доставките на петрол и газ от Русия и в някакъв момент  и от „арабските“ страни.

„Но трябва ли да плащаме на Норвегия такива огромни суми за газ – четири или пет пъти повече, отколкото сме платили преди година? Това не е редно", каза той. „Те трябва да споделят тези свръхпечалби. Не е нормално, несправедливо е. Това е печалбарство на гърба на войната, започната от Путин“.

По-късно тази година Полша ще завърши газопровод от Норвегия, който трябва да й помогне да замени доставките на гориво от Русия - прекъснато миналия месец след отказа на Полша да плати в рубли.

Страната смята, че нуждите й от газ ще се увеличават с около 50% през текущото десетилетие, тъй като нейните комунални услуги строят нови електроцентрали на мястото на остаряващите блокове, работещи с въглища. Сделката с Норвегия и Дания за изграждане на връзката в Северно море беше от решаващо значение за политиката на полската управляваща партия „Право и справедливост“ да прекъсне енергийните връзки с Русия.

Печалбата  на държавно контролираната PGNiG SA, която е основната газова компания в Полша, се увеличи повече от два пъти през първото тримесечие спрямо година по-рано до 9,6 милиарда злоти (2,19 милиарда долара) без да се вземат предвид лихви, данъци и амортизация. Увеличението на печалбата е генерирано най-вече от норвежкото му звено, което представлява почти половината от цифрата, като се възползва от скока на цените на петрола и газа.