Украйна не е съгласна на мир, включващ загуба на територии

Руската офанзива в Донбас се засилва, но Украйна няма да приеме компромиси, за да спре войната

09:29 | 22 май 2022
Обновен: 12:31 | 22 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Reuters
Снимка Reuters

Украйна изключи прекратяване на огъня или отстъпки към Москва, докато Русия засили офанзивата в източния регион на Донбас и спря да доставя газ на Финландия, предава Reuters.

След като последните украински бойци в стратегическия югоизточен град Мариупол се предадоха в плен, Русия започна голяма офанзива в Луганск, една от двете провинции в Донбас.

Подкрепяните от Русия сепаратисти вече контролираха големи части от територията в Луганск и съседната Донецка провинция преди инвазията на 24 февруари, но Москва иска да завземе и последната останала територия, контролирана от украинците в Донбас.

„Ситуацията в Донбас е изключително тежка“, каза украинският президент Владимир Зеленски във вечерното си обръщение. Руската армия се опитваше да атакува градовете Славянск и Северодонецк, но украинските сили задържаха настъплението ѝ, каза той.

Съветникът на Зеленски Михаил Подоляк отхвърли вариант за прекратяване на огъня и каза, че Киев няма да приеме никаква сделка с Москва, която включва отстъпване на територия. Правенето на отстъпки би имало обратен ефект върху Украйна, защото Русия би отвърнала по-силно след прекъсване на бойните действия, каза той.

"Войната няма да спре (ако направим отстъпки). Просто ще бъде поставена в пауза за известно време", каза Подоляк, главен преговарящ на Украйна, в интервю за Ройтерс в строго охранявания президентски офис. „Ще започнат нова офанзива, още по-кървава и мащабна“.

Последните призиви за незабавно прекратяване на огъня дойдоха от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и италианския премиер Марио Драги.

Краят на сраженията в Мариупол, най-големият град, който Русия превзе, дава на руския президент Владимир Путин рядка победа след поредица от неуспехи в почти три месеца бой.

Последните украински сили в огромния завод за стоманодобив в Мариупол Азовстал се предадоха в петък, съобщи Русия.

Пълният контрол над Мариупол дава на Русия командване на сухопътен маршрут, свързващ Кримския полуостров, който Москва превзе през 2014 г., с континентална Русия и райони от Източна Украйна, държани от проруските сепаратисти.

Украинските сили в контролираните от сепаратистите райони Луганск и Донецк заявиха в събота, че са отбили девет атаки и са унищожили пет танка и 10 други бронирани превозни средства през предходните 24 часа.

Руските сили използват самолети, артилерия, танкове, ракети и минохвъргачки по цялата фронтова линия, за да атакуват цивилни структури и жилищни райони, съобщиха украинците в публикация във Фейсбук. Най-малко седем души са били убити в Донецка област, казаха те.

Руските войски разрушиха мост на река Северски Донец между Северодонецк и Лисичанск, съобщи областният управител на Луганск Сергей Гайдай. В покрайнините на Северодонецк имаше бой от сутрин до вечер, каза той в приложението за съобщения Telegram.

Северодонецк и неговият близнак Лисичанск отвъд река Сиверски Донец образуват източната част на украинския джоб, който Русия се опитва да превземе от средата на април, след като не успя да превземе Киев.