Затъвайки в Украйна, Кремъл поглежда към по-възрастните войници

Русия проправя път за записване в армията на хора на възраст над 40 години

15:35 | 21 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В знак на спешната нужда на Русия да засили военните си усилия в Украйна, парламентът заяви в петък, че ще разгледа законопроект, който позволява на руснаци над 40 годишна възраст и чужденци над 30 години да се записват в армията.

На уебсайта на Държавната дума, долната камара на парламента, се казва, че този ход ще даде възможност на военните да използват уменията на по-възрастните професионалисти.

„За използването на високоточни оръжия, експлоатацията на въоръжение и военна техника са необходими високопрофесионални специалисти. Опитът показва, че те стават такива към 40–45-годишна възраст“, ​​се казва в съобщението.

В момента само руснаци на възраст 18-40 години и чужденци на възраст 18-30 години могат да сключат първи договор с военните.

Русия претърпя огромни неуспехи и тежки загуби на хора и оборудване в 87-дневната война, в която Украйна мобилизира практически цялото си възрастно мъжко население. Въпреки че пое пълния контрол над руините на Мариупол, Москва остава далеч от целта си да завземе целия регион Донбас в Източна Украйна. 

"Ясно е, че руснаците са в беда. Това е последният опит за справяне с недостига на работна ръка, без да тревожи собственото си население. Но за Кремъл става все по-трудно да прикрие провалите си в Украйна", каза пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, бивш командир на силите на американската армия в Европа, пред "Ройтерс".

Джак Уотлинг, специалист по сухопътна война в британския мозъчен тръст за сигурност и отбрана RUSI, каза, че руската армия изпитва нужда от пехота.

„Русия трябва да стабилизира окомплектоването на военните си части в Украйна и да генерира нови части, ако иска да подобри позицията си на място“, каза той.

„Това ще бъде бавен и сложен процес, но може да се ускори чрез мобилизиране на хора със съществуващи умения и военен опит.“

Думата каза, че предложеното законодателство също така ще улесни набирането на цивилни медици, инженери и специалисти по операции и комуникации.

Отделно руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза в петък, че Русия сформира 12 военни части в своя западен военен окръг в отговор на нарастващите заплахи там, позовавайки се на кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и Швеция.