Петролът потъва под 100 долара заради Covid в Китай

Китайското потреблението на петролни продукти през април със спад от 20 % - 1,2 млн. барела суров петрол дневно

10:33 | 25 април 2022
Обновен: 13:33 | 25 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В началото на седмицата петролът се понижи заради опасенията, че разширяващото се огнище на Covid-19 в Китай ще натежи на световното търсене, пише Bloomberg.

Фючърсите на West Texas Intermediate се понижиха с около 3% и се търгуваха под 100 долара за барел на фона на изчерпването на запасите и на останалите суровини. Нарастващите случаи в Пекин предизвикаха тревога за безпрецедентно блокиране на столицата, докато Шанхай отчете рекорден брой смъртни случаи дневно през уикенда. Най-големият вносител на суров петрол в света е изправен пред най-тежкия шок в търсенето на петрол от първите дни на пандемията.

Трудностите на Китай, свързани с Covid-19, добавят още един източник на нестабилност на петролния пазар, който беше разтърсен от руската инвазия в Украйна. Войната разпали инфлацията, а Европейският съюз обсъжда мерки за ограничаване на вноса на петрол от Русия. Това може да доведе до свиване на пазара и повишаване на цените.

oil 01

Китай въведе забрани за достъп до редица градове, тъй като преследва стратегията за нулев Covid. На жителите на един от пекинските квартали беше наредено да се подложат на тридневни тестове за наличие на вируса от понеделник в опит да се потуши вълната от случаи в района. Шанхай навлиза в четвъртата седмица на строга изолация.

Според хора, запознати с енергийната индустрия на Китай, търсенето на бензин, дизел и авиационно гориво в страната през април се очаква да спадне с 20 % спрямо предходната година. Това се равнява на спад в потреблението на суров петрол от 1,2 млн. барела дневно, казват те.

"Притесненията за търсенето отново са на фокус", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур, позовавайки се на затварянето заради вируса в Китай и забавянето на глобалния икономически растеж. "Рискът е в посока понижение".

WTI с доставка през юни спадна с 2,9% до 99,07 долара за барел в Лондон. През миналата седмица фючърсите се понижиха с 4,6%. Brent с доставка през юни поевтиня с 2,9% до 103,57 долара на борсата ICE Futures Europe, след като в петък загуби 1,6%.

Пазарът е подготвен за допълнително предлагане, което засилва мечите настроения. Очаква се през следващите дни Либия да възобнови добива от затворените находища, а петролният терминал CPC на руското черноморско крайбрежие възобнови редовната си работа, след като беше ремонтиран един от двата швартови възела, повредени по време на буря.

Brent продължава да бъде в бича структура, при която договорите с близка дата са по-скъпи от тези с по-късна дата - но тя се е свила значително от началото на март.