Китай си постави за цел най-ниско ниво на ръст на БВП от повече от четвърт век

По-ниската цел за БВП идва на фона на нарастващия натиск за спад на втората по големина икономика

12:29 | 5 март 2022
Обновен: 15:22 | 5 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай си постави цел за икономически растеж за годината от около 5,5%, най-ниското ниво за повече от четвърт век на икономическо планиране, отразявайки повишената вътрешна и глобална несигурност в ключова политическа година за лидера Си Дзинпин.

Целта на Китай, която беше обявена от премиера Ли Къцян в събота в началото на годишната законодателна сесия на страната, бележи крачка надолу от и без това скромната цел от 6% или повече, която той постави за 2021 г., която страната лесно надмина с 8,1 % нарастване на брутния вътрешен продукт.

По-ниската цел за БВП идва на фона на нарастващия натиск за спад на втората по големина икономика в света и показва опасенията на политиците относно въздействието на правителственото забавяне в секторите на имотите и технологиите, както и нарастващата геополитическа несигурност с хаоса в Украйна. Вътрешното потребление също остава бавно, тъй като икономистите прогнозират по-бавен растеж на износа.

Китайските политици си поставят годишни цели за БВП от 1994 г., с единственото изключение на 2020 г., когато пандемията от Covid-19 забави годишната законодателна сесия с няколко месеца и накара Пекин да отмени изцяло целта за растеж.

china 2

Правителството на Китай също заяви в събота, че ще увеличи военните разходи със 7,1% през 2022 г., в сравнение с увеличението от 6,8% от предходната година, и отбелязва най-големия скок от три години.

china 3

Въпреки че Китай нямаше проблеми да надмине целта си за растеж на БВП през 2021 г., като се има предвид силата на неговото възстановяване след пандемията, страната ще се изправи пред по-предизвикателна задача да достигне по-ниската цел за тази година.

Икономиката влезе в годината с рязко забавяне на растежа на годишна база, от двуцифрени процентни нива през първата половина на 2021 г. до едва 4% растеж през последното тримесечие.

В много отношения икономическите сигнали досега тази година бяха дори по-слаби, отколкото бяха в края на миналата година, с мигащи предупредителни лампи в имотите и вътрешното потребление.

Ли описа тазгодишната цел за БВП като представляваща „средно-висок темп на растеж“, който според него ще демонстрира „способността на Китай да действа проактивно“, като се имат предвид различните предизвикателства, пред които е изправена икономиката.

През първите два месеца на годината, например, продажбите на жилища по обем и по продажби сред 100-те най-големи строители на имоти в Китай паднаха с 43% спрямо година по-рано, ускорявайки от спада през декември. Рязкото понижение дойде въпреки падащите лихви по ипотеките и разхлабването на ограниченията за покупки на жилища.

china 1

Показателите за вътрешното потребление, включително приходите в киносалоните и броя на туристи по време на седмичната лунна новогодишна ваканция в Китай, остават доста под нивата преди пандемията повече от две години след първоначалното избухване на Covid-19.

За да запази икономическата картина от по-нататъшно излизане извън контрол, Ли каза в събота, че правителството ще увеличи разходите въпреки очаквания по-бавен растеж на фискалните приходи.

Правителството си постави цел за увеличение на бюджетните разходи с 8,4% на годишна база тази година, спрямо целта от 1,8% през 2021 г. То очаква фискалните приходи да нараснат с 3,8% през 2022 г. в сравнение с прогнозирания за миналата година темп от 8,1 %.

Пекин също така постави целта за фискалния дефицит на 2,8% от БВП през 2022 г., което е по-ниско от миналогодишната цел от 3,2%, която според правителството е по-устойчива, като същевременно оставя място за неочаквани непредвидени ситуации. 

Пекин заяви, че също така ще предложи на местните власти, които нямат пари в брой, по-големи трансфери на средства от централните власти. Средствата, прехвърлени от централното правителство към местните власти, ще се увеличат с 18% тази година, каза Ли, най-големият скок от години.

china 4

Той каза, че Пекин ще запази стабилен от предходната година лимита си за облигации със специално предназначение на местното правителство, които се използват главно за финансиране на инфраструктурни проекти – 3,65 трилиона юана, което се равнява на 577,8 милиарда долара. Действителната емисия миналата година беше 3,43 трилиона юана.

„Рисковете и предизвикателствата, пред които е изправен Китай, ще се увеличат значително тази година“, каза Ли, визирайки условията както в страната, така и в чужбина. Той добави, че политическите инструменти трябва да бъдат разгърнати своевременно, за да се постигнат ранни ефекти и да се гарантира стабилна икономика.

„В лицето на новия натиск надолу, стабилният растеж трябва да получи по-голямо значение“, каза той.

Въпреки по-ниската цел за растеж, Пекин все още се надява да създаде 11 милиона нови работни места през 2022 г., като същевременно ограничи основния си процент на безработица, изследваното ниво на безработица в градовете, на 5,5%, според Ли. Тези цели останаха непроменени спрямо миналата година, които Китай каза, че е изпълнил, като създаде 12,7 милиона работни места и намали основния си процент на безработица до 5,1% в края на годината.

Въпреки че инфлацията е по-малко проблем за Китай, отколкото за Запада, Ли каза, че Китай ще запази целта си за потребителска инфлация непроменена спрямо предходната година на около 3%. Реалният темп на инфлация през миналата година беше 0,9%.

В работния доклад имаше само едно споменаване на „общ просперитет“, политически лозунг, получил по-голямо значение миналата година, когато президентът Си засили репресиите в секторите на технологиите и недвижимите имоти.

В него не се споменава данък върху недвижимите имоти, след като през октомври правителството заяви, че ще проведе петгодишни опити за данък върху собствеността в някои региони на страната, част от по-широко усилие за овладяване на спекулациите с недвижими имоти и по-равномерно разпределение на богатството.

След вълна от недостиг на електроенергия миналата година и нарастваща несигурност около Русия и Украйна, Китай подчерта важността на енергийната стабилност, заявявайки, че ще подходи към въпроса с „подходяща гъвкавост“. Ли каза също, че Пекин ще увеличи своите възобновяеми енергийни източници от сегашния си капацитет от повече от един милиард киловата.

По други въпроси Китай заяви, че ще подобри мерките за насърчаване на семействата да раждат повече бебета, след като миналата година разхлаби ограниченията, за да позволи на всички семейства да имат три деца в опит да спре намаляващата раждаемост в страната.

Ли също така обеща да се справи с трафика на жени и деца в отговор на неотдавнашния обществен протест задари жена, която беше намерена окована в навес и за която властите казаха, че е била продадена два пъти с цел брак.