Замразеният пазар на облигации в Русия вдървява надеждите за плащания

Русия не е напълно откъсната от световните пазари, но достатъчни ли са връзките с Китай

15:25 | 3 март 2022
Обновен: 17:20 | 3 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големият въпрос, пред който са изправени собствениците на руски дълг, е дали някога ще получат парите си обратно, пише Bloomberg.

Засега правителството изплаща купоните по облигациите си, но с бушуващата война в Украйна и замразените валутни резерви не е ясно как и кога инвеститорите ще получат парите си. Въпреки че централната банка нарече забраната за прехвърляне на купонни плащания временна, финансовият срив е толкова тежък, че никой не знае как ще бъде поправен и дали Русия изобщо ще има мотивация да обслужва дълга.

След като десетилетията на интеграция в световната финансова система бяха изтрити за броени дни, сега Русия е застрашена от първия си дългов фалит от 1998 г. насам. Тогава шоковите вълни от азиатската дългова криза и падането на цените на петрола принудиха правителството на Борис Елцин да се откаже от изплащането на местни облигации на стойност около 40 млрд. долара. 

RDD

"Сега всички залози са изключени", каза Гуидо Шаморо, съ-ръководител на отдела за дълг в твърда валута на развиващите се пазари в Pictet Asset Management Ltd. в Лондон. "Конфликтът с Украйна промени всичко", каза той, като постави риска от неизпълнение над 50%. 

В сряда рейтинговата агенция Fitch Ratings понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия с шест нива до ниво едно B - дълбоко в статута на "боклук". Moody's Investors Service я последва в четвъртък с подобно понижение до рейтинг "junk B3". Междувременно MSCI Inc. и FTSE Russell изваждат руските акции от своите широко използвани индекси. 

"Предполагаме, че санкциите на САЩ, забраняващи транзакциите с Министерството на финансите, няма да попречат на обслужването на държавния дълг на Русия", се казва в изявлението на Fitch. "Но това не е ясно и рискът от такава строга мярка се е увеличил значително".

Достъпът на Русия до резервите, готовността за плащане и механизмите за извършване на купонни плащания - всичко това ще под въпрос.  Към началото на февруари инвеститорите държаха почти 3 трилиона рубли (30 млрд. долара) местни руски облигации, известни като OFZ. 

Ако централната банка или правителството не съобщят нищо, може да минат седмици, преди инвеститорите или рейтинговите агенции да могат да кажат със сигурност, че Русия е изпаднала в неплатежоспособност. Повечето облигационни споразумения са с 30-дневен гратисен период, за да се даде на кредитополучателите известна свобода на действие. Не е ясно дали облигациите на OFZ съдържат същата разпоредба. 

Кога се дължат плащанията по облигациите? 
Следващите купонни плащания на руското правителство са дължими на 16 март, а няколко други - по-късно през месеца. Има и ценни книжа, деноминирани в долари на стойност 2 млрд. долара, чийто падеж е на 4 април. 

Инвеститорите следят отблизо и какво ще се случи с корпоративния дълг, като този месец десетки емитенти, сред които Руските железници и ГМК "Норилски никел", трябва да платят купони.

Големи компании, включително Роснефт и Газпром, също се очаква да извършат плащания през следващите дни.

Няколко анализатори и инвеститори в облигации, интервюирани от Bloomberg, заявиха, че не знаят дали случаят в Русия - когато купонът се изплаща по сметки, до които инвеститорите нямат достъп - ще се счита за неизпълнение. 

Други спекулираха, че рейтинговите агенции може да го определят като техническо неизпълнение, което означава, че Русия не е изпълнила условията на облигационното споразумение. Moody's и S&P отказаха коментар, когато Bloomberg се свърза с тях.

Най-големите клирингови къщи в света - Euroclear и Clearstream - вече не извършват разплащания по руски активи, а някои от най-големите банки в страната са изключени от глобалната банкова система. Капиталовият контрол, наложен от централната банка, означава, че въпреки че Министерството на финансите прехвърли планираното плащане по облигациите в сряда, инвеститорите не могат да се доберат до парите. 

"Неизпълнението си е неизпълнение - независимо дали е техническо или официално, не ти се плаща", каза Едуин Гутиерес, ръководител на отдела за държавен дълг на развиващите се пазари в Abrdn в Лондон.

Русия не е напълно откъсната от световните пазари, но връзките на Москва с Китай може да не са достатъчна гаранция за притежателите на нейния държавен дълг.

Според анализатори на Australia & New Zealand Banking Group Русия може да успее да използва активите си, държани в юани, в комбинация със собствената китайска система за трансгранични плащания, за да противодейства на въздействието на западните санкции. По тяхна оценка руската централна банка и държавният инвестиционен фонд вероятно притежават китайски облигации на обща стойност 140 млрд. долара.

Китайската централна банка има многомилиарден валутен суап с руския си партньор, което позволява на двете страни да предоставят ликвидност на бизнеса. Страната също така е включила руски банки в собствената си система за сетълмент на плащания, която се разглежда като алтернатива на SWIFT.