Катар може да пренасочи малко газ към Европа с посредничеството на САЩ

Доха няма много резервен газ, тъй като повечето обеми са договорени в рамките на дългосрочни сделки

16:00 | 26 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Катар ще се нуждае от помощ от Съединените щати, за да убеди клиентите на природен газ на Доха да пренасочат някои доставки към Европа, в случай че конфликт между Русия и Украйна наруши руските доставки за континента, предаде "Ройтерс", позовайки се на свой източник, запознат с дискусиите.

Въпросът ще бъде обсъден на разговори във Вашингтон следващата седмица между емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и президента Джо Байдън, каза един от източниците.

Управляващият емир на Катар ще проведе разговори с Байдън в Белия дом на 31 януари по редица въпроси, които ще включват глобалната енергийна сигурност, съобщи Белият дом във вторник на фона на опасенията относно доставките на газ за Европа.

Посещението на Ал-Тани, първото откакто Байдън встъпи в длъжност миналата година, идва, докато Вашингтон обсъжда с държави и фирми, произвеждащи енергия, потенциално отклоняване на доставките към Европа, ако Русия нахлуе в Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен обсъди въпроса с външния министър на Катар, водещ производител на втечнен природен газ, в телефонно обаждане в понеделник, според източник, запознат с въпроса, пожелал анонимност.

Срещата на Ал-Тани с Байдън в Белия дом ще предостави на лидерите възможност да обсъдят "осигуряването на стабилността на глобалните енергийни доставки", каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки в изявление.

qatar lng

Други въпроси ще включват „насърчаване на сигурността и просперитета в Персийския залив и по-широкия регион на Близкия изток“ и „подкрепа на народа на Афганистан“, каза тя.

„Доха може да е в състояние да помогне в случай на голямо глобално смущение, подобно на това през 2011 г. по време на Фукушима“, каза източникът на "Ройтерс", имайки предвид аварията на ядрения реактор в Япония.

Но Доха няма много резервен газ, тъй като повечето обеми са договорени в рамките на дългосрочни сделки, каза източникът.

„Големите катарски клиенти на газ ще трябва да бъдат убедени от САЩ или други да разрешат пренасочването на газа си към Европа като краткосрочно решение."

В дългосрочен план Катар очаква износът на втечнен природен газ да нарасне значително. Но за да гарантира енергийната сигурност, Европейският съюз трябва да помисли за ангажиране с дългосрочни договори за втечнен природен газ, за да избегне бъдещи шокове в доставките, каза източникът. 

Могат ли повече доставки на втечнен природен газ да стигнат до Европа в случай на криза

Съединените щати, най-големият производител на природен газ в света, водят преговори с големите производители на енергия и компании за потенциално отклоняване на втечнен природен газ (LNG) към Европа, ако Русия нахлуе в Украйна, заявиха висши служители на администрацията на Байдън във вторник.

Няма достатъчно втечнен природен газ, който да замени голямо прекъсване на доставките от Русия, основният износител за Европа.

Могат ли да се намерят повече доставки

Би било трудно, защото най-големите износители на втечнен природен газ в света вече произвеждат възможно най-много от газа, който е супер охладен в течна форма за транспортиране. Подобно усилие би трябвало да включва пренасочване на кораби, които вече са напът или са готови за отпътуване.

В миналото, когато цените в една част на света се повишиха, купувачите на втечнен природен газ пренасочваха всякакви товари, които биха могли, както направиха през декември, когато показателите за LNG се повишиха драстично в Европа и Азия.

qatar lng

Въпреки това, купувачите обикновено имат право на преценка да пренасочат само малък брой товари, тъй като повечето от тях трябва да доставят газ на електроцентрали и индустрията по дългосрочни договори.

Представител на Белия дом каза, че администрацията на Байдън се опитва да идентифицира допълнителни обеми неруски природен газ от различни части на света.

Русия изнася приблизително 23,3 милиарда кубически фута на ден (bcfd) природен газ, от които около 72% отиват за най-големите европейски икономики. Очаква се целият световен пазар на LNG да бъде приблизително 53 bcfd през 2022 г. 

Кой купува LNG

LNG се продава по целия свят на компании, работещи в страни, които се стремят да диверсифицират енергийните източници извън въглищата. Китай, Япония и Южна Корея бяха трите най-големи вносители на американски втечнен природен газ през 2020 г., според данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

Очаква се глобалният износ на LNG да нарасне до около 53,3 bcfd през 2022 г. Това все още е малка част от общото световно потребление на природен газ от приблизително 400 bcfd, повечето доставяни по тръбопроводи.

Ако цените скочат в една част на света, както се случи в Европа през декември, купувачите на втечнен природен газ могат лесно да изпращат спот товари към района и в някои случаи могат да отклонят дългосрочните сделки, ако договорите с клиенти позволяват такива отклонения.

Защо САЩ и другите производители не могат просто да изпращат повече газ

Износът на газ чрез плавателни съдове не е толкова лесен, колкото пълненето на танкер със суров петрол. Изграждането на нови съоръжения за втечняване на газ обикновено отнема от две до четири години.

Има само едно съоръжение в процес на изграждане в Съединените щати, което може да добави повече капацитет за втечняване тази година - Calcasieu Pass на Venture Global в Луизиана, който анализаторите очакват да добави около 0,9 bcfd до края на годината.

Трите най-големи производители на LNG през 2021 г. са Австралия с около 10,5 bcfd, Катар с 10,1 bcfd и Съединените щати с 9,8 bcfd, което представлява повече от половината от глобалното предлагане. Всички те изнасят на или близо до капацитет.

За 2022 г. се очаква САЩ да изнасят средно около 11,5 bcfd, около 12% от очакваното рекордно производство на газ в страната от над 96 bcfd, според прогнозите на EIA.

Какво се случва с цените

Глобалните цени се търгуват около седем пъти по-високи от бенчмарка за газ в САЩ, като европейските фючърси са над 30 долара за милион британска топлинна единица (mmBtu), в сравнение със само 4 долара в Съединените щати.

Азиатските фючърси напоследък са около $26 за mmBtu, след като миналия месец достигнаха най-високата си стойност близо до $49 за mmBtu.

През декември европейските фючърси достигнаха рекордни нива близо до $60 за mmBtu за руски доставки, което накара износителите на LNG да пренасочат товарите към Европа.

Съединените щати са изпратили около половината от своя износ на втечнен природен газ през декември за Европа, спрямо 37% по-рано през 2021 г., според данни на Refinitiv и Министерството на енергетиката на САЩ.