Градовете, които се борят със зимата с цвекло

Вашингтон, подобно на много градове, отдавна разчита на еликсир от саламура, подсилена с цвекло, за да обработва пътищата си

18:00 | 22 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато столицата Вашингтон обяви, че е заета с подготовката за зимата чрез коктейл от екстракт от цвекло за пътно покритие в края на декември, някои хора бяха разбираемо объркани. Цвеклото и улиците някак си не вървят заедно. Солта и улиците, от друга страна, се съчетават прекрасно - дори и само защото тази комбинация на хранителни добавки и инфраструктура има място в общественото мнение като ефективен начин да спре колите да се плъзгат през ледените нощи.

Но Вашингтон, подобно на много градове, отдавна разчита на еликсир от саламура, подсилена с цвекло, за да обработва пътищата си, разказва Сара Холдър за Bloomberg.

Екстрактът от захарно цвекло, когато се комбинира с традиционните хлориди за топене на лед, може да бъде по-ефективен за понижаване на точката на замръзване на водата, отколкото солта самостоятелно (ето как работи химията). Освен това е по-биоразградим и по-малко корозивен за превозните средства. Открит от унгарски учен през 90-те години на миналия век, методът се е разпространил в Северна Америка, присъединявайки се към множество други селскостопански странични продукти – включително сок от кисели краставички, саламура от сирене и остатъчна бира – пръскани по улиците в стремежа да се намали опасната зависимост за сол, която са развили фирмите за поддръжка на пътищата.

Около 15 до 17 милиона тона сол се изсипват върху пътищата в САЩ всяка зима - сол, която нахлува във водите, замърсява екосистемите и изяжда стоманата по снегорини и сгради. Опасенията за околната среда около прекомерната употреба на пътна сол и химически средства за размразяване предизвикват някои скорошни промени в политиката. В Мичиган - щат, който отглежда хиляди акра захарно цвекло, законодателите гласуваха през 2020 г. започване на пилотна програма за въвеждане на „селскостопански добавки“ в зимната обработка на пътищата, за да се проучи тяхното въздействие. Уинипег, Манитоба, разшири пилотния проект за сок от цвекло от 2015 г. в постоянна програма за целия град.

И все пак малко агенции са елиминирали напълно гранулираната сол от зимните си диети, което може значително да намали разходите им. Минесота, чийто транспортен отдел започна да използва калиев ацетат, солена саламура и сок от цвекло по пътищата си, похарчи 116 милиона долара за „почистване на сняг и лед“ през миналия зимен сезон, включително близо 9 милиона долара за 177 164 тона сол. Уисконсин, който включи саламура за сирене в стратегията си за последното десетилетие, похарчи близо 40% от зимния си бюджет за 2017-2018 г. само за сол.

„Когато за първи път започнах да търгувам с това, имаше хора, които ме смятаха за измамник“, казва Денвър Престън, национален мениджър продажби на K-Tech Specialty Coatings в Ашли, Индиана. Неговата компания прави Beet Heet - средство против лед, което се използва в агенции в 14 щата, включително Вашингтон.

„Имаше много хора, които просто казваха: „Махай се от лицето ми. Но имаше няколко души, които казаха: „Да, ще пробвам и ще видя какво ще се случи.“

Престън е много ентусиазиран за Beet Heet, което се прави от меласа от цвекло, а не от сок от цвекло. Когато се комбинира с различни хлориди, сместа за топене на лед се представя много по-добре от каменната сол, казва той, което позволява да се използва по-малко от нея. „За всеки долар, който влагате в нашия продукт, спестявате около $4 в каменна сол, поради това много по-ниско приложение“, казва той. Наред с другите предимства, той казва, че меласата от цвекло е по-малко вероятно да запуши оборудването за борба със снега и е по-приятна за работа, отколкото размразителите на базата на сок от цвекло, които „имат ужасна миризма“, казва Престън.

И така... можете ли да го ядете? 

"Не бих го препоръчал“, казва Престън, но това е защото меласата от цвекло е горчива, а не защото е смъртоносна. Всъщност, тя е по-малко вкусна от пътната сол, която привлича животни като лосове и елени по магистралите и само води до катастрофи.

Изследванията показват, че подобни средства срещу лед на растителна основа все още могат да имат някои вредни ефекти върху околната среда: те са вредни за обитаващите във водата насекоми като майски мухи и добавят хранителни вещества към водните пътища, които допринасят за вредния цъфтеж на водорасли. Сместа от цвекло и сол предлага компромис, който някои юрисдикции са готови да направят. „Малко от две лоши неща вероятно не е толкова лошо, колкото много от едно лошо нещо“, каза Данел Хааке, речен еколог пред Мичиган Радио. "Вероятно."

Междувременно Престън научи, че някои клиенти на Beet Heet проучват някои нови приложения за неговия продукт. Тъй като е биоразградима и не замръзва при много ниски температури, течността може да се излива и в резервоарите на преносими външни тоалетни в студен климат, вместо разтворите на каменна сол или метанол, които обикновено се използват през зимата. 

„Вече получихме обаждане от някой от Минесота, който иска да купи 1000 галона от него, за да опита“, казва Престън. „Мисля, че нашият продукт би бил добра алтернатива.”