Правителствата не могат да се борят с пазарите в европейската енергийна криза

Разходите за енергия на домакинствата в Западна Европа ще нараснат с 54% -BofA

10:00 | 20 януари 2022
Обновен: 13:06 | 20 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските правителства похарчиха десетки милиарди евро, опитвайки се да предпазят потребителите от рекордно високите цени на енергията, а самите тях от гнева на избирателите, но мерките изглежда ще се провалят.

От Атина до Осло, законодателите в цяла Европа, някои от които са изправени пред избори тази година, опитват инициативи като премахване на ДДС върху сметките за енергия в дома или предоставяне на целева помощ за най-нуждаещите се домакинства, пише "Ройтерс".

Мерките обаче бледнеят на фона на 330% скока на еталонните европейски цени на газа миналата година, които поради изоставането в преминаването на цените на пазарите на едро към сметките за комунални услуги, едва сега започват да се усещат.

„Мерките, обявени досега в Западна Европа, ще покрият средно само около една четвърт от покачването на цените“, каза Хари Уайбърд, европейски анализатор на комунални услуги в Bank of America Securities.

Анализаторите на BofA изчисляват, че средните западноевропейски домакинства са изразходвали около 1200 евро годишно за газ и електричество през 2020 г. Въз основа на текущите цени на едро, те изчисляват, че това ще се повиши с 54% до 1850 евро.

Тъй като повечето доставчици на енергия купуват или хеджират енергията или газа, от които ще се нуждаят, за да доставят на клиентите, около 6 до 9 месеца предварително, високите цени поради по-ниски от нормалните доставки на газ от Русия и ниските нива на съхранение все още не са напълно калкулирани в сметките.

„Цената, която плащате днес, за да включите чайника си, се основава на цената на газа или електричеството средно преди около 6-9 месеца. Сякаш се случва на забавен каданс“, каза Уайбърд.

Страх от протести

Насилствените протести в Казахстан заради покачващите се цени за гориво за автомобили бяха напомняне за политиците за реакцията, която подобни скокове могат да предизвикат сред избирателите.

Във Франция, където през април предстоят президентски избори, министърът на икономиката Бруно Льо Мер посочи събитията в Казахстан като една от причините, поради които правителството взе мерки да предпази домакинствата от по-високи цени, които включват ограничаване на увеличението на регулираните разходи за електроенергия до 4 %.

Френските законодатели са особено предпазливи от повторението на насилствените улични протести през 2018 г. срещу увеличението на данъка върху горивата, което прерасна в по-широки протести срещу властите.

Проучванията постоянно показват, че покупателната способност е въпрос номер едно за избирателите преди изборите във Франция. Проучване на OpinionWay-Kea показа, че на 18 януари 57% от френските гласоподаватели смятат, че покупателната способност е важен въпрос, повече от всеки друг и изпреварващ социалната защита, сигурността, имиграцията и безработицата. Две седмици по-рано цифрата беше 51%. 

„Цените на електроенергията са експлозивна тема и политически обект, който ще бъде използван от други партии, ако не спазят това обещание за ограничаване на цените“, каза Николас Голдбърг, специалист по енергетика в Colombus Consulting.

Италия беше една от първите европейски държави, които предприеха действия миналата година, като похарчиха повече от 8 милиарда евро от юли за ограничаване на повишаването на сметките за енергия на дребно. Рим също така вероятно ще увеличи данъците на енергийните фирми, които са се възползвали от по-високите цени.

Но все още се очаква цените на електроенергията за домакинствата да се повишат с повече от 50% през първото тримесечие на 2022 г., като газът ще се повиши с повече от 40%, каза италианският енергиен надзор ARERA.

Други вече трябваше да удължат мерките. Испания намали няколко данъка, като първоначално планираше да запази по-ниските ставки до края на 2021 г., но през декември реши да ги задържи на тези нива до май 2022 г.

Енергийна бедност

Във Великобритания се очаква милиони домакинства да се сблъскат със скока от около 50% в сметките си за електроенергия и газ, когато ценовият таван, въведен през 2019 г., бъде вдигнат през април, месец преди местните избори през май.

„Правителството е в позицията, че таванът му е дал известно време, за да реши какво да прави, но сумите, които биха ограничили напълно покачването, биха били огромни“, каза Робърт Бъкли от Cornwall Insights.

Скорошна анкета на гласоподавателите в северната част на Англия, където Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели места за първи път на последните избори, установи, че 80% от гласувалите за правителството посочват сметките за енергия като важен въпрос.

Анализ на проучването на организацията с нестопанска цел Energy and Utilities Alliance (EUA) установи, че 17 от 18-те места в парламента в тази област ще преминат обратно към опозиционната Лейбъристка партия, ако изборите се проведат сега.

Потребителски групи и няколко доставчици на енергия призоваха Великобритания да направи повече, като например премахване на 5% ДДС върху разходите за енергия или намаляване на някои зелени налози.

По-високите цени вероятно ще тласнат още 1,5 милиона домакинства към енергийна бедност, каза благотворителната организация National Energy Action, което означава, че те не могат да си позволят да отопляват домовете си до до достатъчно добра температурата.

Това ще доведе общият брой на британските домакинства в енергийна бедност до 6 милиона, повече от една пета от домовете.

Говорител на британското правителство каза, че горната граница предпазва милиони от високи цени и са налице инициативи, насочени към подпомагане на уязвимите домакинства.

„Ще продължим да изслушваме потребителите и бизнеса как да управляваме разходите за енергия“, каза говорителят.