Собствениците задържаха 75% от пандемичните чекове за заплати в САЩ

Почти целият сектор на малкия бизнес в Съединените щати бе залят с пари: Дейвид Аутор, MTI

18:15 | 17 януари 2022
Обновен: 18:58 | 17 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

До три четвърти от 800-те милиарда долара от Програмата за защита на заплатите (Paycheck Protection Program - PPP) са отишли при собствениците на предприятия, а не при работниците, показва проучване на икономисти от Масачузетския технологичен институт (MTI) и Федералния резевр (Фед), пише MarketWatch. Анализът на авторите, сред които известният професор по икономика от MTI Дейвид Аутор, разглежда PPP на стойност 800 млрд. долара. Проучването е публикувано от Националното бюро за икономически изследвания и се основава на данни от компанията ADP, обработваща ведомостите за заплати.

Ползите от знаковата програма за облекчаване на малкия бизнес, разработена в разгара на пандемията, са отишли най-вече при собствениците на фирми, а не при работниците, установява проучването.

Първоначално програмата за защита на заплатите беше подписана като закон от президента Доналд Тръмп през април 2020 г., а президентът Джо Байдън подписа удължаване през март 2021 г. Както първоначалният закон, така и удължаването на срока на действие, бяха в преобладаващата си част надпартийни.

Мащабната PPP в крайна сметка изплати заеми на приблизително 93 % от малките предприятия, само за два месеца. Крайният резултат, по оценка на авторите, е, че програмата е запазила до 3 милиона "работни години" заетост на цена между 170 000 и 257 000 долара за всяка запазена работна година.

По друг начин казано, според проучването между 23% и 34% от парите по PPP са отишли директно при работници, които иначе биха загубили работата си. Програмата също така е била силно регресивна, като три четвърти от средствата по PPP са отивали в горния квинтил на домакинствата (най-богатите 20% -  квинтилите се използват в статистиката, за да се представи разпределението на доходите сред населението. Разделяйки го на пет равни части, първият квинтил включва тези 20% от населението, които имат най-нисък доход, а последните 20% - петият квинтил - имат най-висок доход).

Авторите твърдят, че програмата е помогнала да не бъдат затворени предприятия, които иначе не биха оцелели, макар че не знаят доколко ефектът е траен. Заемите по PPP са помогнали да се намали загубата на работни места, дължаща се на закриване на малки предприятия, с около 8 процентни пункта пет седмици след получаването на заемите.

Друг извод е, че така наречените заеми за второ теглене през 2021 г. - т.е. компаниите, които се връщат за повече финансиране една година по-късно - не са оказали влияние върху заетостта. Авторите твърдят, че това е "може би защото те са били отпуснати твърде късно, за да бъдат релевантни, след като икономическото възстановяване вече е било в ход. Ако това тълкуване е вярно, то потвърждава, че Конгресът е бил мъдър да даде приоритет на бързината пред точността при отпускането на първите два транша от заемите по програмата".

"САЩ избра да гаси пожара с маркуч, вместо с пожарогасител".

Други програми за борба с пандемията са имали по-малко регресивно разпределение. Чековете за стимулиране на икономиката са били почти еднакви в доларово изражение за всички четири квинтила с по-ниски доходи, докато пандемичните обезщетения за безработица бяха насочени, както към горния, така и към долния сегмент домакинства. Най-високият квинтил се е възползвал и от допълнителните обезщетения за безработица, тъй като на собствениците на предприятия беше разрешено да ги получават.

Авторите твърдят, че основната цел - запазване на работните места в рамките на PPP, би могла да бъде постигната по-добре чрез разширяване на "споделянето на работата" или чрез намаляване на работното време. В 26 американски щата има програми за споделяне на работата, макар че те не са добре използвани, и според експертите трябва да бъдат опростени и автоматизирани.

Други държави с по-високи доходи реагират със смесица от стимули за запазване на работните места, включително споделяне на работата и субсидии за заплати: 

"Основният урок от тези междунационални сравнения е, че целевите системи за подкрепа на бизнеса са били осъществими и бързо мащабируеми в други страни с високи доходи, защото административните системи за наблюдение на работните часове на работниците и допълване на заплатите вече са били въведени, преди пандемията. При липсата на такива системи Съединените щати избраха да предоставят спешна помощ, използвайки пожарникарски маркуч, а не пожарогасител, като предвидимата последица беше, че почти целият сектор на малкия бизнес беше залят с пари", казват авторите.

В САЩ нивото на безработица е спаднало до 3,9 % от пиковите 14,9 % по време на пандемията. Съотношението на заетостта към населението се е подобрило до 59,5 % от най-ниското ниво на пандемията от 51,3 %, но все още е под нивото от 61,2 % през февруари 2020 г.