Петролът поскъпва преди критичната среща на ОПЕК+ за доставките

West Texas Intermediate поскъпна с 2,5% след спад с повече от 5% във вторник

10:14 | 1 декември 2021
Обновен: 11:53 | 1 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се възстанови след рязък след спекулации, че последните дълбоки загуби са били прекомерни и ОПЕК+ може да реши да спре повишенията в производството, като рязкото обръщане в тренда раздухва вече повишената волатилност.

West Texas Intermediate поскъпна с 2,5% след като поевтиня с повече от 5% във вторник, когато разпродажбата беше предизвикана от ескалиращите опасения относно въздействието на варианта на вируса „омикрон“ върху световното търсене на петрол и перспективите за по-бързо намаляване на стимулите от Федералния резерв на САЩ.

Влошаващите се фундаментални показатели на суровия петрол бяха отразени в отслабващата ценова структура по протежение на кривата. Внезапната поява на новия вариант разтревожи инвеститорите, тъй като щамът може да избегне съществуващите ваксини и да стимулира нови антивирусни ограничения, особено при пътувания в чужбина.

Въпреки това Goldman Sachs Group Inc. заяви, че петролният пазар вече е „далеч надхвърлил“ вероятното въздействие на „омикрон“, според бележка от 30 ноември.

Петролът потъна в мечи пазар - загуби повече от 20% след достигането на седемгодишен връх през октомври - тъй като основните потребители, водени от САЩ, пуснаха суров петрол от стратегическите резерви, а вариантът „омикрон“ намали апетита за риск.

01.12 цени

Сега фокусът се измества към реакцията на производителите, като Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори трябва да определят политиката за доставки в четвъртък.

RBC Capital Markets отбеляза по-високи коефициенти групата да спре увеличаването на производството.

„Очаквам ОПЕК+ енергично да защитава баланса на доставките, за който работиха усилено", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур, добавяйки, че групата ще се опита да постави минимална граница при спад на цените.

Нестабилността на петрола се повиши на фона на бързите промени в цените.

Последните ходове включват спад от миналия петък - един от най-големите в историята - последван от печалба в понеделник. Една мярка за колебания на WTI достигна най-високото ниво от 2020 г.

Goldman Sachs каза, че спадът в цените на петрола е разбираем в контекста на ниската ликвидност в края на годината и склонността към риск, отстъплението е „прекомерно“, като повтори формулировката, която бе използвана в други скорошни пазарни коментари.