Търговците на дребно изкупиха ETF-и и акции за 2 млрд. долара в паниката около Omicron

26.11.2021 - третият най-голям ден на нетни покупки на дребно от началото на пандемията

19:50 | 29 ноември 2021
Обновен: 19:56 | 29 ноември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите в търговията на дребно побързаха да вложат пари в най-големите борсово търгувани фондове в САЩ и в индустрии като авиокомпаниите и акциите на туристическите компании, когато пазарът бе разклатен в петък, пише Bloomberg LP.

По данни на Vanda Research, компания, проследяваща продажбите при  търговия на дребно в САЩ, в петък инвеститорите, които търгуват на дневна база, са натрупали около 2 млрд. долара в активи, като например SPDR S&P 500 ETF Trust и Invesco QQQ Trust Series 1, тъй като купувачите при понижение се намесиха там, където Уолстрийт не успя, съобщиха от Vanda Research.

Индивидуалните инвеститори проявиха увереност не само при покупката на ETF-и, които следят основните американски средни стойности, но и при покупката на акции на авиокомпании като Delta Air Lines Inc, United Airlines Holdings Inc, както и на круизния оператор Carnival Corp, сочат данните на Vanda. Според данните триото беше сред 10-те най-купувани акции в петък, като при всяка от тях бяха направени покупки за поне 39 млн. долара.

Покупки на дребно

Покупките се осъществиха в момент, когато Уолстрийт като цяло срина акциите на фона на опасенията, свързани с варианта omicron на Covid. Според данните на Vanda петък е третият най-голям ден на нетни покупки на дребно от началото на пандемията, като най-голям приток на средства се наблюдава при единичните нетехнологични акции.

Покупките бяха насочени към акции на авиокомпании и акции на предприятия, които отново отварят врати. "Явно "животинският дух" все още е жив в тази кохорта инвеститори", сподели Ерик Лиу, съосновател на Vanda Research. "Сесията в петък бе подчинена на правилото: стреляй пръв и после питай", каза той.

Днес, понеделник, стратегията "купувай при спад" се развиваше добре за инвеститорите на дребно, тъй като акциите поскъпнаха, а на световните пазари се завърна относително спокойствие. Индексът S&P 500 се повиши с 1% в Ню Йорк, а технологичният Nasdaq 100 нарасна с 1,5%.

Скокът в покупките от търговци на дребно беше видим на платформата на Fidelity, където Apple Inc., Boeing Co. и Nvidia Corp. бяха най-купуваните акции в петък. Според данните, предоставени от брокерската къща, покупките на акции, които биха се възползвали от съживяването на икономиката, значително надхвърлиха броя на поръчките за продажба.

Лиу очаква, че инвеститорите на дребно и системните инвеститори  ще продължат да определят първоначалните движения на акциите, докато институционалните инвеститори в акции ще изчакват и ще наблюдават.