ЕС планира закон за медийната собственост и свобода

Ходът на изпълнителната власт на ЕС идва на фона на ограничаване на свободата на медиите в Полша, Унгария и Словения

17:03 | 29 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
ЕС планира закон за медийната собственост и свобода

Европейската комисия планира през 2022 г. да въведе правила, за да попречи на няколко големи медийни групи да придобиват своите по-малки съперници и да осуети намесата на правителствата, каза в понеделник комисарят за вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон.

Ходът на изпълнителната власт на ЕС идва на фона на ограничаване на свободата на медиите в Полша, Унгария и Словения и притеснения, че насочването на държавна реклама към проправителствени медии води до непряко политическо влияние върху медиите.

„За да отговори на тези опасения, Европейската комисия ще представи през следващата година Закон за свободата на медиите“, каза Бретон пред European News Media Forum.

„Искаме да действаме срещу всички видове неоправдани намеси в дейността на нашите медийни компании. Трябва да се уверим, че има предпазни мерки за медийния плурализъм, включително онлайн, така че никой да не стане твърде голям, за да не се интересува от значението на публичния дебат“, каза той.

Бретон каза, че предложеното законодателство ще е насочено и към враждебна чужда намеса, като страните, в които предстоят избори, се смятат за най-уязвими.

Той каза, че Комисията ще започне консултации, като търси обратна връзка от медиите и други трети страни, преди да приеме новите правила.