Руската агресия срещу Украйна трябва да доведе до санкции, заяви Меркел

Киев предупреди Москва, че всяка атака срещу Украйна ще струва скъпо

07:58 | 26 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз трябва да бъде готов да въведе повече санкции срещу Русия, ако ситуацията в и около Източна Украйна или на границата между Беларус и Полша ескалира, каза германският канцлер Ангела Меркел в четвъртък.

Говорейки на съвместна пресконференция в Берлин с полския си колега Матеуш Моравецки, напускащата канцлерка каза, че ЕС трябва да бъде единен по въпросите за използването на мигрантите от Беларус като оръжие срещу Полша и разполагането на войски от Русия близо до границата й с Украйна, пише "Ройтерс".

„Всяка по-нататъшна агресия срещу суверенитета на Украйна би имала висока цена“, каза Меркел и добави, че успокояването на ситуацията винаги трябва да бъде предпочитаният вариант.

По-късно тя разговаря по телефона с президента на Украйна Волдоймир Зеленски и двамата са се споразумели за необходимостта от координиран отговор на "заплахи" от Русия.

И Русия, и Украйна проведоха военни учения тази седмица след седмици на нарастващо напрежение между Киев и Москва, докато хиляди мигранти от Близкия изток и други горещи точки са блокирани на източната граница на Европейския съюз, в това, което блокът нарича криза, създадена от президента на Беларус Александър Лукашенко.

Полша е разположила военни и полицейски сили на границата, за да предотврати преминаването на групи мигранти от Беларус. Моравецки каза, че по този начин Полша защитава ЕС и Германия от „голяма вълна“ от мигранти и каза, че блокът трябва да обмисли допълнителни санкции срещу Минск.

ЕС обвинява Минск, че вкарва мигранти в страната и ги изтласква през границите на ЕС - обвинение, което Лукашенко отрича - в опит да дестабилизира западните си съседи и целия блок.

Merkel Putin

Докато Меркел каза, че смята, че Полша прави всичко възможно, за да избегне всякаква по-нататъшна ескалация на границата, тя изрази загриженост относно предизвикателните условия, пред които са изправени мигрантите от двете страни, като заяви, че Германия иска да види "хуманни" условия за мигрантите.

Всяка атака срещу Украйна ще струва скъпо

Външният министър на Украйна предупреди Русия в четвъртък, че атака срещу страната му ще доведе до "политически, икономически и човешки загуби" и ще струва твърде скъпо.

Русия натрупва сили близо до границата си с Украйна, а Киев, Съединените щати и НАТО изразиха загриженост относно възможна руска атака - предложение, което Кремъл отхвърли като невярно.

„Не се опитваме да гадаем какво има в главата на Путин“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба на брифинг по телевизията.

„Правим всичко възможно, за да разбере – нова атака срещу Украйна ще струва твърде скъпо, така че е по-добре да не го прави“.

Той каза, че основната цел на Киев е да възпира Русия от "по-нататъшни агресивни действия".

„За да направи това, Москва трябва ясно да разбере какви политически, икономически и човешки загуби ще понесе в случай на нов етап на агресия“, каза Кулеба.

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна каза пред изданието Military Times този уикенд, че Русия има над 92 000 войници, струпани около украинските граници, и се готви за атака до края на януари или началото на февруари.

Украйна, която иска да се присъедини към военния алианс на НАТО, получи голяма партида американски боеприпаси и ракети Javelin по-рано тази година, което предизвика критики от Москва.

Във вторник украинският флот получи два преоборудвани бивши патрулни катера на бреговата охрана на САЩ като част от пакет от помощ за Украйна на стойност 2,5 милиарда долара, а Кулеба каза, че Украйна може да получи още един от корабите.

Връзките на Украйна с Русия се сринаха през 2014 г., след като Москва подкрепи сепаратистите, които се надигнаха в Източна Украйна и поеха контрола върху територия, която Киев иска обратно. Киев казва, че около 14 000 души са били убити в битки оттогава.

Русия не е обърнала гръб на преговорите с Франция, Германия и Украйна за това как да се приложи мирното споразумение за Източна Украйна, каза в четвъртък Мария Захарова, говорител на външното министерство.