Дипломатически стрели между Франция и Великобритания заради мигрантите

31 мигранти загинаха във водите на Ламанша в опит да стигнат до Великобритания

11:00 | 25 ноември 2021
Обновен: 13:08 | 25 ноември 2021
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Борис Джонсън обвини Франция, че не прави достатъчно, за да спре мигрантите в опитите им да преминат от Северна Франция в Обединеното кралство. Обвиненията идват, след като лодка се преобърна в Ламанша, при което загинаха 31 души в сряда.

„Беше ни трудно да убедим някои наши партньори, особено французите, да обърнат нужното внимание на ситуацията", каза Джонсън пред журналисти. По думите му Великобритания иска да предостави по-голяма подкрепа, за да помогне на Франция в патрулирането на северните плажове, за да се предотврати отплаването на лодки.

Над 25 000 души са пристигнали в Обединеното кралство в малки лодки тази година. Това е около три пъти повече, отколкото през 2020 г. Джонсън е изправен пред силен натиск да пресече този трафик, който пълни джобовете на контрабандистите.

Коментарите на Джонсън може би ще разгневят Франция в един много чувствителен момент. След Брекзит отношенията с Франция са обтегнати заради редица висящи въпроси - от отбраната до предоставянето на лицензи за риболов.

В своя отговор на трагедията френското правителство се съсредоточи върху човешкото страдание, като президентът Еманюел Макрон каза, че неговото правителство „никога няма да позволи на Ламанша да се превърне в гробище“. Министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин каза, че контрабандистите носят „основната отговорност“ и че Франция работи усилено за ограничаване на незаконната миграция.

Сред загиналите са пет жени и едно дете. Двама души са оцелели, а един е в неизвестност.

Зимните преходи

Докато повечето мигранти обикновено се опитват да стигнат до Обединеното кралство през лятото, тази година те продължиха и през по-студените месеци. Трафикантите организираха пътувания с намалени цени, като претъпкват лодките. Това се твърди в изявление на Националната агенция на престъпността на Великобритания.

Макрон призова за незабавно подсилване на Frontex, граничните сили на Европейския съюз, както и за спешна среща на министрите на ЕС, натоварени с въпросите на миграцията.

„Трябва да ускорим разграждането на престъпните мрежи, действащи между Обединеното кралство, Белгия, Холандия и Германия“, каза той.

Тези, които не могат да си позволят таксите, взимани от престъпните банди, използват каяци и басейни, а някои дори са се опитали да преплуват 21 мили (34 километра) през най-тясната част на Ламанша, която е най-натоварената отсечка за преминаване на кораби в света. 

"Безмилостните банди"

„Трагедията служи като възможно най-ярко напомняне за опасностите от тези пресичания на Ламанша, организирани от безмилостни престъпни банди“, каза Джонсън. „Освен ако не им бъде показано, че техният бизнес няма да работи, че не могат просто да прехвърлят хората по Ламанша от Франция до Обединеното кралство, те ще продължат да заблуждават хората, да излагат живота им на риск и да им се разминават даже убийства".

В понеделник говорителят на опозиционната Лейбъристка партия Ник Томас-Саймъндс обвини в парламента министъра на вътрешните работи Прити Пател в „празна реторика и нарушени обещания“. Той каза, че Обединеното кралство е похарчило 200 милиона паунда (266 милиона долара) за сделки с френското правителство, в опити да спре потока от мигранти без особен ефект.

Франция обвинява Великобритания в „изнудване“ с мигранти

Пател каза, че планираното законодателство за имиграцията ще „направи живота на престъпните групировки по-труден“ и ще засили правомощията на граничните власти да пресекат техния бизнес.

Обединеното Кралство твърди, че търсещите убежище трябва да бъдат приютени в първата безопасна страна, в която попаднат, като Франция, Италия или Гърция, а не да се опитват да стигнат до Великобритания. Пател каза, че според френските власти 70% от хората, които влизат във Франция и в частност в Северна Франция и преминават Ламанша, са самотни мъже и икономически мигранти, а не бежанци.

Около 62% от кандидатите, които влизат в системата за убежище в Обединеното кралство, са пристигнали нелегално, според Министерството на вътрешните работи. Френският министър Дарманин каза този месец, че британското трудово законодателство се нуждае от основен преглед, за да предотврати потока от мигранти.