Staples Center в Лос Анджелис ще бъде преименуван на Crypto.com Арена

Сделката за преименуване на дома на Лейкърс и Леброн Джеймс е последният опит на тепърва разрастващата се крипто индустрия да получи широко признание

18:32 | 17 ноември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Домът на Леброн Джеймс и "Лос Анджелис Лейкърс" Staples center ще бъде преименуван на Crypto.com Арена, след като базиран в Сингапур брокер за криптовалута плати за спонсориране на емблематичното място за спорт и концерти, пише The Wall Street Journal.

Собственикът на арената AEG Worldwide заяви, че е сключил 20-годишно споразумение за правата на името. Промяната на името ще влезе в сила от 25 декември, но не се разкриват финансовите условия на споразумението. Освен Лейкърс Staples Center е дом на "Лос Анджелис Клипърс" от НБА и "Лос Анджелис Кингс" на НХЛ. Залата е с капацитет 20 000 места и се намира в Южна Калифорния. Тя е център за големи концерти и забавления, в който могат да бъдат видени редица холивудски звезди не само като изпълнители, но и като зрители. 

Crypto.com е основана през 2016 г. и има над 2600 служители. Предлага търговия с криптовалута, като позволява на потребителите да заемат до 10 пъти техния капитал, за да инвестират в цифрови валути. Компанията също предоставя базирани на криптовалута кредитни карти и други цифрови активи, като незаменими токени. Сделката е последният опит на стартиращата крипто-валутна индустрия да получи универсално признание. Цифрови валути и токени притежават все по-голям брой институционални инвеститори и търговци на дребно. Миналия месец американският финансов регулатор одобри стартирането на първия фонд за обмен, който държи фючърсни договори за биткойни.

Други компании за криптовалута също са се насочили към спорта. Американският филиал на крипто борсата FTX сключи сделка за права за именуване на стойност на 135 милиона долара за арената, където играе "Маями Хийт" от НБА. Подкрепили са и рекламна кампания на стойност 20 милиона долара с участието на футболната звезда Том Брейди и съпругата му, модел и бизнесдама Жизел Бюндхен. Компаниите отдавна използват предложения за брандиране на стадиони и арени, за да повишат доверието си. Тези дългосрочни сделки осигуряват доходоносни дългосрочни приходи за собствениците на стадионите и отборите като разкриват марките на компаниите в телевизионни предавания и чрез медиите.

Понякога сделките за брандиране на стадиони се провалят. През 2002 г. американската компания за енергетика и суровини Enron Corp. върна правата върху името на стадион "Хюстън Астрос", след като компанията подаде жалба за несъстоятелност. Екипът прикри извитото лого на компанията с буквата "Е", украсено на футболното игрище. Рискът, свързан с криптовалутната индустрия е, че нейните основни пазари са сред най-нестабилните в света. По-рано този месец някои от най-популярните криптовалути нараснаха, което доведе до това, че биткойн достигна рекордно ниво от 68 525,84 долара миналата седмица. Оттогава той е спаднал с повече от 10%.