Доверието в Путин е най-ниското за последните 2 години

Рейтингът на президента е спаднал с 4% от септември, но въпреки това той остава обществената личност с най-високо доверие

18:15 | 12 февруари 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Общественото доверие в президента Владимир Путин е спаднало до най-ниското си ниво за последните две години, докато руснаците продължават да изпитват липса на икономическо подобрение, показва проучване на базирания в Москва социологически център „Левада“, цитирано от Bloomberg, предаде Investor.

Въпреки че той остава обществената личност с най-голям процент доверие, рейтингът на Путин се понижи до 35% сред руснаците от 39% през септември минала година и 59% през ноември 2017 г., съобщиха от независимата социологическа агенция в сряда.

„Икономиката е в основата“ на спада в доверието, заедно с „умората от милитаризма и деградацията на социалната сфера, особено в здравеопазването“, каза Лев Гудков, директор на центъра.

„Въпреки че Кремъл обръща специално внимание на подобни проучвания, резултатите зависят от използваната методология и други допитвания показват, че доверието в Путин се увеличава“, заяви говорителят на президента Дмитрий Песков пред репортери на конференция в сряда.

Анкетата е била проведена сред 1600 души в периода между 23-и и 29-и януари. Според създателите си проучването дава грешка с не повече от 3 - 4 процентни пункта.

Путин направи промени в правителството си през януари, като назначи ръководителя на данъчната служба Михаил Мишустин за министър-председател на мястото на Дмитрий Медведев. Руският президент призова министрите да се съсредоточат върху повишаване на жизнения стандарт чрез увеличение на разходите след години на икономическа стагнация. Медведев оглавява списъка на политиците с най-малко доверие в проучването на „Левада“.

Според агенцията около 3% от руснаците се доверяват на Мишустин. „Няма големи очаквания от неговото правителство“, каза Гудков и добави, че „хроничният песимизъм преобладава в Русия".

Още по темата четете в Investor.bg