Срещата между Путин и Ердоган е във фокуса на трейдърите в Турция

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 08.01.2020

14:03 | 8 януари 2020
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Трейдърите в Турция са притеснени от разпалването на геополитическото напрежение в Близкия изток. Курсът на турската лира се колебае, но остава близо до 7-месечно дъно. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Индексът Borsa Istanbul се понижава, следвайки общата тенденция на финансовите пазари“, отбеляза Демокан. Тя добави, че доходността по 10-годишните турски държавни облигации също се понижава за втори пореден ден.

„Трейдърите в Турция следят внимателно срещата между президента Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин“, отбеляза Демокан, като поясни, че лидерът на Русия е в Турция за откриването на газопровода „Турски поток“.

„Проектът „Турски поток“ дава сигнал за укрепващите търговски връзки между Москва и Анкара въпреки задълбочаващите се конфликти в региона“.

По думите на Демокан развитието на конфликта между Иран и САЩ ще е сред основните теми на разговорите между Путин и Ердоган, както и нарастващото напрежение в Либия.

Вижте целия коментар във видео материала.