Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Путин не иска следващият президент на Русия да е всесилен

Христо Анастасов, политолог, Светът е бизнес, 17.01.2020

21:03 | 17 януари 2020
Христо Анастасов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Анастасов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очевидно е, че от сега Русия се подготвя за епохата след Путин. Новият кабинет ще е заявка за технократско и още по-послушно правителство. Това каза Христо Анастасов, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

"Целта на конституционните промени е следващият президент да не бъде всесилен. Един изненадващ президент би бил опасен за олигархическия модел на Русия".

По думите му Москва иска да предотврати тези изненади преди да са се случили.

Анастасов смята, че най-знаковата конституционна промяна е не тази за засилването на правомощията на парламента, а е мярката кандидатът за президент да трябва да е живял през последните поне 25 години в Русия.

„Това изключва цялата емиграция и всякакви изненади за опозиционен кандидат, които биха могли да се появят от Европа или Северна Америка. Това говори за дисквалифициране от сега на силни фигури от чужбина, каквито Русия има“.

Според него агресивната имперска политика на Путин и обкръжението му доведе до повече, отколкото смятаха, че могат да постигнат. За примери той посочи Сирия и Либия. 

"Това трябва да плаши европейците и ги плаши. Либия е входът за проблеми към Европа. Реваншистката логика на управляващата прослойка в Кремъл и стъпването на Русия в Близкия изток и Северна Африка е потенциал за големи проблеми за Европейския съюз. Руската външна политика ще е все така враждебна към либералните демокрации".

Той коментира, че слабият федерален елемент на Европейския съюз го прави геополитически почти безпомощен.

„ЕС направи огромен прогрес към това да има обща външна политика и не изглежда толкова безпомощен както по време на войната в Босна".