„Фонд за ускоряване и начално финансиране“ подкрепя българските предприемачи в началния етап на развитието им

Константина Войнова, Явор Гочев и Камен Банковски разказват за Фонд за ускоряване и начално финансиране в подкаст "Фонд на фондовете: Мисия финансиране"

09:30 | 31 януари 2022
Обновен: 11:32 | 31 януари 2022
Автор: Антон Груев

Константина Войнова, експерт в отдел „Финансови инструменти“ към Фонд на фондовете, Явор Гочев, инвестиционен мениджър в Innovation Capital и Камен Банковски, инвестиционен мениджър в Vitosha Venture Partners разказват повече за дейността, резултатите и механизмите на работа на „Фонд за ускоряване и начално финансиране“ в подкаста "Фонд на фондовете: Мисия финансиране" с водещ Живка Попатанасова. 

“Фонд за ускоряване и начално финансиране” подкрепя предприемачеството и капацитета за растеж на малките и средни предприятия. Той подобрява достъпа на младите и развиващи се предприемачи до финансиране и прехода на българската икономика към такава, основана на знание, каза Константина Войнова.

„Проектите се финансират по “Оперативна програма иновации и конкурентоспособност” с ресурс по “Европейски фонд за регионално развитие”, както и от национален ресурс“.

Тя добави, че ресурсът, който организацията управлява и предоставя, е близо 71 млн. евро. Фонд за ускоряване и начално финансиране е разделен на 3 части. Първите два фонда са Innovation Capital и Vitosha Venture Partners. Третият фонд се казва New Vision 3 и той подкрепя компании в малко по-напреднал начален етап на развитие. Първите два фонда подкрепят и предприятия, които са в съвсем начален етап на развитие, като "pre-seed" и акселерация. 

„От своето учредяване фондовете са предоставили или ще предоставят в много кратък срок финансиране за над 130 предприятия.“

Заедно с мобилизирания частен ресурс, средствата, които достигат до крайните получатели са близо 43 млн. евро. 

Основната задача на фонда, казва Явор Гочев, е да управлява средствата и да намери най-добрите проспекти за компании, които да се възползват от финансовата подкрепа и да развият устойчиви бизнеси, които да пораснат.

„Тук говорим за рисков капитал и не изключваме възможността някои от тези компании да не успеят и да фалират“.

Той обаче смята, че дори едно неуспешно начинание създава опит и познание, който ще помогне на предприемачите при следващия им опит да създадат и развият компания.

Като пример за доброто управление Гочев посочи, че всички компании от първата акселераторска програма, проведена през 2020 година, които са получили финансиране, функционират 1 година по-късно. 

"Две от тези 7 компании дори са успели да наберат следващи кръгове на финансиране".

"Това е един от най-добрите показатели за успешно развитие на компании при фондове за дялови инвестиции", каза още Гочев.

"Причината това да се смята за успех е, че фондът подкрепя компании, които още нямат прототип на продукта си и са в ранен етап на развитие".

Камен Банковски казва, че при инвестиции в такива компании, фондовете често се опитват да разберат дали определен бизнес с осигурения капитал ще успее достатъчно бързо да достигне до следващ етап на развитие. Този етап може да бъде достигане до устойчивост – компанията да пласира продукти или услуги на пазара достатъчно добре, за да издържа оперативната си дейност, да се развива и да продължава да расте, или пък да покаже достатъчно добри показатели, за да бъде финансирана отново от друг фонд.

Чуйте целия разговор в аудио файла.