Публични и частни компании търсят консултации за по-успешно бизнес развитие

Ангелина Тодорова, директор „Проектна информация и финансиране“ към Фонд на фонодвете, в подкаст "Фонд на фондовете: Мисия финансиране"

10:15 | 13 януари 2022
Обновен: 11:32 | 13 януари 2022
Автор: Галина Маринова

 

Вярваме, че стъпките от идея до самото финансиране са доста и понякога доста сложни. Пътят е трънлив, друг път стръмен. В някои от случаите е доста бърз и лесен. Ние сме на разположение на всички, които имат проектни инициативи да им предложим нашата помощ в тяхното приключение от идеята, от нуждата за финансиране, до достигането до самите средства, това каза Ангелина Тодорова, директор "Проектна информация и финансиране" към Фонд на фондовете , в интервю на Живка Попатанасова за подкаст "Фонд на фондовете: Мисия финансиране".

"Проектите с наша помощ се реализират по-бързо. Това не важи за всеки проект. Част от проектите не стигат до финансиране, но добрите проекти, дори и да не стигнат до един вид финансиране, във времето успяваме да им намерим друг вид финансиране, така че да продължат напред. Насърчавам всички да разработват добри проекти и да не се притесняват, ако нещата не се случат така, както първоначално са планирани".

Добрите инициативи в крайна сметка стигат до финансиране, понякога с много малко помощ от нас, друг път с повече, подчерта Тодорова. "Колкото повече е финансирането на пазара, толкова повече и за нас е добре. Такъв период предстои на България от 2022 година, когато ще влезе в сила и Плана за възстановяване и развитие, новите оперативни програми, различните програми, по които може да се кандидатства директно в Брюксел, като нашият фокус остават финансовите инструменти на Фонд на фондовете". 

През 2016 година Министерството на финансите подписа меморандум с Европейска инвестиционна банка и се установява необходимостта в България да има повече информация и координация - някой, който да свързва инвеститорите с тези, които имат проекти, разказа събеседничката. "Във Фонд на фондовете, през 2018 година започнахме активно да действаме и да работим, и с публичния, и с частния сектор, така че да се генерират все повече проекти, които да се финансират от Фонд на фондовете, от Европейска инвестиционна банка, а и от Българската банка за развитие".

"Особеното при нас е, че финансирането не е безвъзмездно. Говорим за финансови инструменти като кредити, дялови инвестиции от фондовете, както и различни видове гаранции към банковата система, която да осигури чрез развитата клонова мрежа на банките възможности за финансиане". 

Услугите ни се адаптират според търсенето, каза още Тодорова. "Ако някой може сам да се справи, ние много се радваме и го насърчаваме да работи сам или със звено в съответната институция или фирма, което работи с европрограми и европроекти, или да си наеме консултант външен консултант. В България има чудесно развит консултантски пазар". 

"Установили сме обаче и случаи, в които е трудно да се справиш сам. Например малките общини в България са натоварени и спрямо европейските проекти им се налага да извършват стъпки, които може да са трудни за тях, било то институционално или във връзка с намиране на средства, било то заради много специфична експертиза, от която има нужда (археолози, архитекти и др.)". 

С настъпването на Covid кризата, фирмите и гражданите най-често се обръщат към екипа на Тодорова с молба за помощ за грантовите програми, мерките на правителството 60-40, и др. "Българската банка за развитие и Фонд на фондовете предоставиха на банките гаранционни продукти, които работят успешно повече от година". 

"Най-интензивният ни сегмент, преди Covid кризата, са стартъпите. Те са любими и на екипа ни, защото това са млади, иновативни хора, с желание да развиват бизнес в България. Те най-често имат нужда да бъдат подпомогнати във финансовата част и бизнес планирането. Тоест, даваме им насоки, съвети как да подготвят своя бизнес план и т.нар. пич (кратко представяне пред инвеститорите)".

"Най-ценното, което им даваме е увереност, че това, което работят има смисъл и има път, по който ако минат, ще стигнат до финансиране", каза още събеседничката. "Хубавото на дяловите фондове е, че те са финансиране с менторство. Един проект, стигнал до посредник на дялов фонд, той може да стане част от една мрежа с чудесни бизнес контакти, с ментори в тази област, със секторни специалисти. Тогава нашата роля намалява, но знаем, че предприемачите са в добри ръце".

Освен вътрешният екип, който се състои от четири човека, към дирекцията работят и експерти-консултанти в различни сфери. "Според търсенето, тези експерти допълват нуждите  на конкретните проектни инициатори - малки фирми, самоосигуряващи се лица, общините в България и т.н. Разнообразно е, но мога уверено да кажа, че има интерес".

"Много често става дума за инфраструктурни проекти, като става дума за малка инфраструктура, а не транспортна или в областта на енергетиката, където проектите са доста големи. Говорим за малка, градска инфраструктура, за здравеопазване, за образование, за социална грижа - проекти, които изискват и изграждане на определена инфраструктура или доставка на специализирано оборудване".

Експертът обясни, че "в тези случаи има възможност да се подпомогнат общините с експертизата на допълнителните специалисти", които са на разположение. Финансирането на тази подкрепа е осигурено по проекти с Европейската инвестиционна банка и Европейския консултантски хъб, който се намира в Люксембург. "Работата с общините, тъй като ние сме малък екип, зависи от двата ни ключови партньора - Националното сдружение на общините на Република България, а другият е Фонд ФЛАГ". 

По думите на гостенката част от работата на дирекцията е и организирането на обучения и информационни кампании. "Партнираме си с Института за публична администрация по отношение на капацитета в публичния сектор, държавните институции и общините. Правим посещения на място, където партньори са ни Областните информационни центрове. Това са точките в 28-те области на България, където човек може да получи информация за всякакви европейски проекти и програми." 

"Който се обърне към нас, не само индивидуално, но и от гледна точка на групов интерес, имаме възможност да работим, например с Агенцията за инвестиции на София, с Beyond Able, имаме и меморандум с Агенцията за малки и средни предприятия, с УНСС. Мисля, че сме доста гъвкави и отворени към инициативи, които цялостно да подпомогнат финансовата култура в България". 

--- 

Ангелина Тодорова е директор „Проектна информация и финансиране“ към Фонд на фондовете от 2018 г. Тя е водещ специалист в областта на стратегическото планиране, европейските фондове и програми. В настоящия епизод от подкаста Ангелина споделя защо е толкова важно това звено към Фонда, каква е неговата роля и в какво се изразява сътрудничеството с бизнеса. Програмата има за цел да бъде подобрен достъпът до информация на заинтересованите лица и институции, за да се реализират по-бързо и успешно инвестиционните проекти.

Чуйте целия разговор.