Интеграцията на технологиите и бизнеса: Повече таланти и по-изискващи потребители

Георги Георгиев, мениджър „Софтуерни архитектури“ в SmartIT, и Йордан Стоянов, предприемач, инвеститор, управляващ партньор в PayMan Group, Технология на парите, 23.11.2022

17:51 | 25 ноември 2022
Автор: Николета Рилска

В близко бъдеще може би ще видим промяна в начина на организиране на образованието по света в посока хибридно мислене между бизнеса и технологиите. Крайният потребител ще еволюира – от една страна той е клиент, но той е и производител на стоки и услуги. Колкото по-информиран е той в своята дейност, толкова по-информиран и изискващ ще е към всички останали дейности. В следващите 10-15 години това ще е тренд, който няма да има спиране. Около това мнение се обединиха Георги Георгиев, мениджър „Софтуерни архитектури“ в SmartIT, и Йордан Стоянов, предприемач, инвеститор, управляващ партньор в PayMan Group, в подкаста „Технология на парите“ с водещ Вероника Денизова.

Според Георгиев, за да може бизнесът да е подготвен да адаптира технологиите, той трябва да ги разбира, а за да ги разбира, трябва да има повече досег с тях и да се образова.

„Стратегията на компаниите не трябва да се изгражда върху даден тип технология или технологично решение, а по-скоро върху дългосрочна архитектура и план как дадена компания възнамерява да се дигитализира“.

Гостите изтъкнаха предимствата от интегрирането на бизнеса и технологиите, включително подобряване на ефективността при разпределяне на ресурсите; гъвкавост; иновативност и пр.

"Отдавна отмина времето на обикновеното автоматизиране на бизнес процесите. В момента дигитализацията трансформира целите бизнес модели на компаниите и трансформира поведението на потребителите... Вече бизнес проблеми се решават с технологични средства. Затова се налага такава интеграция между бизнес мисленето и технологичното мислене".

По думите на Стоянов дори има рискове, от които бизнесът не би могъл да се предпази без развитието на технологиите, а коронавирусната пандемия е скорошен пример за това. Според него "имаме да наваксваме доста по отношение на технологични иновации и по отношение на отглеждането на талантите в държавата, които биха могли да внедрят дадена технология". Йорданов смята, че един от най-големите рискове е да направим нещо, за което не сме подготвени.

„Данните са новото злато или новият петрол. Ако ти не можеш да използваш това злато или този петрол, губиш ползи“.

„Компаниите стават все по-зависими от технологиите. Отпадането на дадено технологично решение може да доведе до преустановяване на процеси“, коментира Георгиев. И отбеляза, че киберсигурността ще е една от основните теми през следващите години.

По отношение на очакванията за скорошна рецесия експертите се обединиха около мнението, че кризата би дала възможности на някои компании.

„Рецесия ще има, но ще има бизнеси, които ще просперират по начин, по който не са просперирали преди. Кризата ще обхване тези, които не са подготвени“, заяви Йорданов. Той не очаква ситуацията да повлияе на инвестиционните намерения на бизнеса.

Георгиев отбеляза, че повечето компании променят фокуса в средствата, които инвестират в технологии. „До преди години, когато имаше икономически просперитет, те инвестираха огромно количество средства в иновации, научна и развойна дейност, пробване на нови бизнес модели… Сега повечето компании се фокусират върху технологично обезпечаване на ядрото си, за да могат те да останат здрави и да преминат през въпросната криза“, коментира той. И изрази очаквания да има промяна по отношение на технологичните инвестиции – не в негативна насока, по-скоро средствата да се насочат към различно място.

Повече по темата слушайте в подкаста.