Технология на парите, еп.5: Виртуални карти, повече биометрия, но и по-голяма сигурност за личните данни

Детелина Момчева, икономически директор на Settle Bulgaria, и Димитър Продански, член на УС и ръководител на международната експанзия на Дивизия Дигитални и кредитни карти на  Management Financial Group (MFG)

15:15 | 17 декември 2021
Обновен: 16:10 | 5 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Ръстът на безкешовите разплащания са безспорно най-голямото развитие в сектора не само в глобален мащаб, но и в България, и темповете за възприемането на този метод се увеличават в страната. Все по-силно навлизат безконтактното плащане, NFC за мобилни устройства, и QR базирани плащания – като тези предлагани от Settle Bulgaria - които позволяват изключителна гъвкавост.

Иновациите са настъпили най-рано в сферата на международните плащания, и едва след това при незабавните плащания – които сега настъпват в България – с които в реално време може да преведете средства. Вече навлиза и способа „Buy now, pay later”, предлаган от MFG.

Това коментираха Детелина Момчева, икономически директор на Settle Bulgaria, и Димитър Продански, член на УС и ръководител на международната експанзия на Дивизия Дигитални и кредитни карти на  Management Financial Group (MFG), в новия епизод на подкаста „Технология на парите“ пред Вероника Денизова.

„За 2021г. на всеки осем тегления на пари в брой се падат петнадесет плащания с карта или мобилен портфейл“, каза Момчева.

Особено с настъпването на пандемията процентът на безкешови транзакции значително се увеличи, както показват данните и на Access Finance на MFG, добави Продански.

Дигитализацията на плащанията в бъдеще ще означава виртуални карти и токенизация с включвания на мобилни портфейли. Това ще дава повече леснота за употреба на потребителите, но и много по-голяма сигурност заради включването на биометрична ауторизация и избягването на споделянето на лични данни с търговците, смята Продански.

При плащания в интернет ще може да се използва генерирането за всяка една отделна транзакция на еднократна карта, която още повече ще възпре изтичането на лични данни и възможността за източване на средства, добави той.

Голямата активност на българските потребители в интернет и насищането с мобилни устройства са част от причините Settle да продължи да се развива на пазара, сподели Момчева. Макар иновациите да навлизат по-рано на големите западни пазари, в България има някои специфични продукта, които предлагат уникални услуги – като плaтформата ePay за комунални плащания – добави Продански.

Търговците също имат интерес към иновациите в картовите плащания като намаляването на техните разходи само ще увеличи въвеждането им в повече региони на страната. „Дигитализацията на плащанията е в полза на абсолютно всеки вид търговец“, смята Продански.

Какви са нагласите на българите за безкешовите плащания, защо много българи предпочитат наложен платеж, какви са предимствата на услугите на Settle и какво ново ще предложат те на пазара, как компаниите ще подобряват сигурността на плащанията може да чуете в новия епизод на подкаста „Технология на парите“.