Нови и по-добри стимули за малкия бизнес

Калина Кисьова, директор на дирекция „Маркетинг и бизнес развитие за малки и средни предприятия и корпоративен сегмент“ в ОББ, “Бизнес среща”, 27.04.2021

17:34 | 27 април 2021
Обновен: 17:45 | 27 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Още в началото на пандемията се договорихме с редица европейски и национални финансови институции, така че да осигурим гаранционни схеми с добри параметри и финансови възможности. Стартираме две нови гаранционни програми от този месец. Това заяви Калина Кисьовадиректор на дирекция „Маркетинг и бизнес развитие за малки и средни предприятия и корпоративен сегмент“ в ОББ, в подкаста “Бизнес среща” с водещ Таня Кръстева.

Кисьова обясни, че едната от новите програми на ОББ се изпълнява съвместно с Българска банка за развитие, а другата - по програма на Фонда на фондовете (Фонд мениджър на финансови инструменти в България - ФМФИБ).

В рамките на втората програма ОББ ще има потенциал за финансиране от над 109 милиона лева и ще може да предостави лихвена субсидия на клиентите в общ размер до 3 милиона лева, стана ясно от разговора. “Участието в програмите се случва според определени изисквания и критерии”, отбеляза Кисьова.

Тя разказа и за използването на дигиталните канали на банката, което се увеличава с над 20% на годишна база.

“Създадохме два нови портала - ОББ портал “Търговско финансиране” и ОББ Дигитален портал... Те включват различни видове продукти и отговатят на различни нужди”.

По думите на госта около 15-процентен дял от клиентите на банката са се възползвали от мораториума върху плащанията по кредитите, който беше въведен у нас в условията на пандемия. Основният сценарий на институцията вече е за икономическо възстановяване и нормализиране на плащанията.

Целия разговор слушайте в подкаста.