Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

В Античността икономическите въпроси са дискутирани като част от етиката

Проф. Хайнц Курц, "Грацки университет", Австрия и проф. Мюриел Легранд, "Университет на Лазурен бряг", Франция, Bloomberg TV Bulgaria Интервю,12.10.2021

13:20 | 14 октомври 2021
Обновен: 18:04 | 14 октомври 2021
Автор: Александра Попова

В книгата си „История на икономическата мисъл“ проф. Хайнц Курц се фокусира върху икономическия наратив на Западния свят през вековете. В Античността икономическите въпроси са дискутирани като част от етиката. Част от тях са били свързани с това дали е етично да се взима лихва и как може да се определи една цена дали е етична. По-късно икономиката прераства в самостоятелна наука със свои собствени закони, които не са базирани на законите на други науки. Това казаха Проф. Хайнц Курц. "Грацки университет", Австрия и проф. Мюриел Легранд, "Университет на Лазурния бряг", Франция, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"Според Макс Вебер светът е станал все по-рационализиран от хората, които се опитват да разберат как функционира всичко чрез природните науки. В същото време религията е била поетапно изтласквана настрани. Така въпросите за морал и етика останали на заден план".

Друга тема от разговора бе дали е възможно днешната икономическа мисъл да бъде съпоставена с предходните периоди.

Един много важен аспект е фактът, че ако се сблъскате с един комплексен и сложен за разбиране свят, вие разработвате хипотези, които може да са правилни или грешни. Ако много хора смятат, че са правилни, получавате публичност. Тя не се ограничава само до финансовите пазари. Тези хипотези започват да се срещат навсякъде дори в политическите наративи. Има динамика на мненията, която затвърждава или намалява значението на дадена хипотеза или идея. В случай, че стане затвърдена – то тази идея става рационална и се счита за нормално да бъде следвана, разказа проф. Хайнц Курц.

Един пример за идея, която не е рационална, но се е считала за напълно нормална заради публичността, е протестантска етика. Тя възниква, след като Мартин Лутер намалява значението на католицизма. Тогава протестанските и пуританските идеи добиват голямо значение и хората са ги следвали доста сляпо. В този случай основната идея е, че трябва да акумулираме богатства, но не за да ги харчим и използване, а като форма на възхвала към самият Бог. Не е било прието да изразходвате богатството си за някакви удобства и лукс, но е трябвало да трупате пари, заради самото трупане на пари.

Макс Вебер е умрял преди 100 години по време на друга пандемия, но е много актуален и днес, защото е предрекъл много от проблемите на модерността. Един от тях е именно климатичният проблем. Проблемът обхваща цялата ни планета и целият наш прогрес било то икономически или технологически води към тотален колапс.

Проф. Мюриел Легранд коментира темата за световната енергийна криза, както и ковид пандемията.

"Ковид кризата е сравнявана с война от много икономисти, тъй като спря по едно и също време, както търсенето, така и предлагането. Точно като при една война, ние решаваме дали да я започнем и решаваме да помогнем. Да, помощта е различна във всяка страна, но във Франция например, помощта беше значително голяма към компаниите, ресторантите и бизнеса като цяло."

Проф. Мюриел Легранд смята, че следващото и най-голямо предизвикателство е преходът към по-зелена икономика и ограничеността на ресурсите, както и проблемът с климата. В резултат на това – трябва ограничим потреблението на енергия и това може да доведе до рецесия.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.