Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Българска компания създава устойчиви опаковки от растилен отпадък

Атанас Енев, основател на Biomyc, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 16.08.2021

10:38 | 17 август 2021
Обновен: 10:38 | 17 август 2021
Автор: Александра Попова

Зелената сделка поставя редица цели за устойчивото развитие на бизнеса. Една от тях е замяната на пластмасовите опаковъчни материали с такива направени от устойчиви алтернативи. Една българска компания се позиционира в тази ниша. Компанията ни е създадена с идеята, че можем да вземем отпаден продукт, да му дадем добавена стойност и и да го върнем обратно на пазара по начин, който да е целесъобразен с околната среда. Това каза Атанас Енев, основател на Biomyc в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"Вече три години сме на пазара. Има много иновативни технологии, които могат да изнесат пластмаса и други вредни материали, но не могат да бъдат произведени в достатъчни количества или пък цената им е твърде висока. Идеята ни е да създадем продукти, които са икономически смислени", разказа гостът. 

От думите на Атанас Енев стана ясно, че през годините компанията е променила своето портфолио. 

"Последните ни 3 разработки за пазара са за функционални продуктови части за автоиндустрията, като и за строителния сектор имаме разработен прототип. Работим и с компания във винената индустрия, където нашата задача е да обновим портфолиото от опаковки на най-скъпия им продукт. В България през 2019 г. пуснахме първия си продукт опаковка от гъбен материал, който беше лимитирана серия".

Различни проучвания показват, че клиентите имат склонност да плащат повече за продукти с устойчив елемент в тях.

"Не е тайна, че повечето устойчиви проекти влизат в маркетинг бюджета. Ако погледнем пазара има два типа клиенти, които се стремят към този тип опаковки. От една страна са големите компании, които започват с малки проекти, като надграждат всеки един следващ. Този за винената индустрия започна с идея между 40 000 и 100 000 лева. Другият тип са малките компании, които винаги са готови да вземат нова технология, но там проблемът е бюджетът".

Biomyc използва гъбена технология, при която стандартът е коноп, тъй като произвежда огромно количество зелена маса. Ние направихме наши разработки с тестове върху отпадъци, които са характерни за България, като роза и лавандула, добави още Атанас Енев. 

Гостът разказа, че компанията обмисля три локации за производството на хале. Първата е на р. Дунав, близо до Свищов, другата е във Велико Търново и третата потенциално е в Бургас. Всички имат плюсове и минуси – всичко зависи от това какво ще каже пазарът в рамките на следващата година.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.