Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Трябва цялостна промяна в енергийния сектор, за да се спре кранчето на петрола

Д-р Томас Адамс, професор в McMaster University, Canada, Bloomberg TV Bulgaria Интервю,28.10.2020

20:05 | 28 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Ще мине доста време докато изградим достатъчно мощности, които да поддържат инфраструктурата на едно зелено електроснабдяване и инфраструктурата на един зелен транспорт. Но това е начинът да се направи, само ни трябва време. Това заяви д-р Томас Адамс, професор в McMaster University, Канада, в интервю за радактора Петко Трухчев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"Делът от всички енергийни сектори към БВП на Канда е около 10%, като самият петрол е само 3-4%. Основно за добива му се използва минна технология, която изисква много вода и остава много голям екологичен отпечатък. Синтетичен петрол, който е много тежък и се подлага на кракинг с водород, след което се получава петрол с понижен вискозитет и се изнася основно за САЩ", обясни гостът.

Канада е приела декларация за намаляване на въглеродните емисии и има цел да достигне нулеви емисии за 2050 г. , но в момента изостава в изпълнението и на двата плана и гостът смята, че те ще бъдат намалени.

„Малко вероятно е да постигнем целите си за 2030 г. Имаме много работа за вършене и макар че увеличаваме дела на слънчевата и вятърна енергия няма достатъчен капацитет, няма и капацитет за съхранение, но тъй като природният газ е много евтин и опитваме да увеличим дела му в енергетиката за сметка на въглищата и това е голяма част от стратегията ни“.

Адамс обаче смята, че поне засега Канада не може да си позволи да спре добива на „черното злато“.

„Ако спрем изцяло производството, това означава мащабно политическо самоубийство, вероятно ще настъпи и финансов колапс в страната“.

„Ще бъде необходим друг източник като биогориво, но няма достатъчно дървета, за да захранят автомобилите, можем да мислим за други алтернативи като електрически автомобили, но трябва значително да увеличим производството на електричество от възобновяеми източници, защото иначе няма как да се намалят емисиите. Необходима е цялостна промяна в индустрията, за да може да се спре кранчето на петрола“, заяви професорът.

„Разходите ще са огромни, а начинанието много трудно“.

Канада има много силна изследователска база за възобновяеми енергийни източници, защото на всички е ясно какво ще ни очаква ако не намалим емисиите, заяви Адамс, добавяйки, че неговата катедра работи по проект за улавяне на отпадъчни газове, както и направа на синтетичен дизел.

Относно по-щадящите за околната среда технологии за добив на петрол гостът обясни, че Канада е разработила технология, наречена гравитационен дренаж с пара, при която не е необходимо да се копае толкова дълбоко, а се инжектира вода под високо налягане, с която се разбиват скалните маси и петролът се изпомпва.

„Това все още е нова област и технологиите се развиват бързо, но предстои още дълъг път“.

Сред рисковете пред изпълнението на националната зелена програма Адамс поставя на първо място политическия риск заради регионално разделената политическа структура и нарастващите призиви Западна Канада да се отдели като самостоятелна страна. Според професора съществуват и много практически проблеми за съхранението на новия вид енергия, както и това, че страната разполага със стабилна ядрена инфраструктура, която скоро ще бъде изведена от експлоатация и няма план как да бъде заменена.

Целият разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.