Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Не интернет на нещата, а перфектният синхрон на системите прави домът умен

Здравко Донков, инженер и интегратор на умни домове, Smartity, Bloomberg TV Интервю, 25.01.2022

19:45 | 27 януари 2022
Обновен: 22:24 | 27 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Три са основните предимства, които един умен дом може да предложи - комфорт, сигурност и икономия на разходите. Ако някое от тези неща или комбинацията от тях са важни за вас, то системите за умни домове са за вас и могат да ви служат ежедневно. Това каза инж. Здравко Донков, интегратор на умни домове в Smartity, в интервю на Красимир Чешмеджиев за рубриката "Bloomberg TV Интервю".

Докато в началото търсенето на умен дом беше ръководно от комфорта, все повече хора се интересуват от икономията на разходите, обясни Донков. "Искат да имат възможност да интегрират соларни панели и дори ветрогенератори, за да бъдат по-независими от комуналните услуги. Ако не пълна независимост, то голяма автономия може да бъде постигната и зеленото мислене вече навлиза и в България".

"Професионално изградената система за умен дом, където всичко се контролира от една централна логика и се различава от т.нар. Internet of Things, където имате приложение за шпионката, приложение за бравата, приложение за термостата... и те не си говорят помежду си. Това са системи за умни домове тип "направи си сам". Не влагам нищо лошо в този термин - хората могат да направят много неща, дори и да не са специалисти в областта. Но един такъв подход има своите минуси".

Решения, от типа "направи си сам", са и по-податливи и на киберрискове, поясни Донков. "Всеки един създател на умно устройство използва свой протокол и може да има пропуски, от които хакери да се възползват. Докато ако се използва централна система, която да обединява всички елементи, тази система може много по-лесно да бъде подсигурена". "Киберрискове винаги ще съществуват. Въпросът е колко трудно е това и с какви знания трябва да разполага този, който иска да проникне в системата ви, за да го направи". 

Времената на здравната криза и пандемия са отворили специфични ниши в пазара на умни домове, сподели инженерът. "Имахме възможност да предложим решения, които преди нямаше да бъдат полезни". По думите му такъв тип решения се предоставят наприер на клиенти, които искат служителите и клиентите да могат да работят или да получават услуги без да докосват, каквито и да било повърхности в офиса или магазина.  "Възможностите, които кризата ни дава, са много интересни от чисто инженерна гледна точка". 

"Работим в партньорство с много колеги от европейски държави. Ние сме компания, която много държи на инженеринга, който влага и именно технически предизвикателните проекти са ни най-интересни. Те са интересни и на колегите ни в чужбина. Но не бих казал, че работим предимно в чужбина. Особено през последните две години, предвид пандемичната обстановка, проектите ни са предимно в България, поради ограниченията при пътуване и намалялата икономическа активност". 

Основните ни проекти  са в жилищната сфера, апартаменти, къщи, затворени комплекси, но сме имали проекти на хотели, офис-пространства, които търсят автоматизация, каза гостът. 

Предизвикателства има тогава, когато много системи трябва да се управляват от умния дом - осветление, засенчване, черна и бяла техника. Те трябва да си "говорят" помежду си. Например, ако искате да поддържате по-ниска температура в помещението, а навън изгрее слънце, преди да се включи климатика прозорците могат да бъдат засенгени и само ако не се постигне желаната температура да се включи климатикът. "Това е по-ефективното, енергоспестяващо решение. Това е инженерингът в един проект - всички системи да реагират автоматично по първоначално зададени критерии". 

Какви са съвременните методи за защита от киберрискове, които се използват в смарт домовете? 

Вижте цялото интервю във видеото. 

Всички гости на предаването"Bloomberg TV Интервю" може да гледате тук.