Как банките задържат служителите си? Емпатия, иновативност и ангажираност

Йорданка Костова, началник отдел „Работодателски бранд“ в Пощенска банка и Анна Цолова, комуникационен експерт

17:00 | 9 август 2021
Обновен: 15:30 | 16 ноември 2021
Автор: Севделина Илиева

Един добър работодател трябва на първо място да бъде адекватен на социалната среда, на обществените трансформации. Трябва максимално да се опитва да ангажира и мотивира своите служители. Това каза Йорданка Костова, началник отдел „Работодателски бранд“ в Пощенска банка в третия епизод на подкаста „Финанси на фокус“ с водещ Христо Николов.

Заедно с нея темата коментира и комуникационният експерт Анна Цолова.

„След пандемията големите компании разбраха, че единственото умение, което не може да бъде заменено от изкуствения интелект е умението да убеждаваме чрез говорене, да общуваме и въздействаме", сподели тя.

По думите ѝ в епоха, в която живеем, ако не си дигитален - няма как да съществуваш. Ако не умееш добре поне пет неща – няма как да съществуваш.

„Живеенето и професионалният опит в България ни учи на много неща. Много често нещата се получават въпреки. Умението да направиш нещата въпреки – въпреки държавата, въпреки условностите, въпреки трудностите те превръща в един много креативен човек“, добави тя.

Според Йорданка Костова, бизнес средата в България дава изключително много възможности за младите и талантливи хора - за тези, които са предприемчиви и отговорни към обществото.

От друга стана обаче, по време на пандемията се зароди една тенденция служителите да работят почти постоянно, когато са „хоум офис“. Световните проучвания показват доста тревожни данни за това - над 85% от служителите работят от вкъщи дори, когато са болни, а над 70% работят по време на отпуск.

„Това са две тенденции, които трябва да се изкоренят, тъй като здравето и психологическо и физическото е под голям риск. Това непрекъснато напрежение и това усещането, че ти непрекъснато трябва да си онлайн не въздейства добре нито на семейната среда, нито чисто емоционално на служителя“, коментира Костова.

Анна Цолова също намира тази практика за изключително тревожна.

„Физическото разделение между професионалното пространство и личното пространство вече го няма“, каза тя.

Какви трансформации настъпиха на работното място и кои са професиите на бъдещето?

Отговори на тези въпроси ще намерите в подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.