Банките през 2021 г.: Мобилни портфейли, смарт часовници + още дигитализация

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“

16:51 | 21 януари 2021
Обновен: 13:50 | 25 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Дигитализация беше ключова дума за банките през 2020 г. Тази година светът на кредитните институции ще се развива в посока още повече дигитализация, по-модерни, атрактивни и достъпни услуги. Това сподели Борислав Диков, началник отдел „Дигитално банкиране“ в Пощенска банка, в седмия епизод от втория сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Темата на разговора е „Дигиталните решения, без които не можем“. Водещ е Христо Николов от сутрешния блок на бизнес телевизията и предаването „ИмоТиТе“.

Фокусът ни в момента е върху разработването на мобилен портфейл /digital wallet/. Този продукт навлезе силно на международния пазар, а вече и на местно ниво, заяви Диков.

„Мобилният портфейл ще допълни семейството ни от дигитални канали. Ще стартираме с безконтактни плащания – клиентите ще могат да извършват бързи преводи към други потребители на услугата, ще могат да управляват своите карти.“

Клиентите на Пощенска банка могат да очакват развитие и по темата за смарт часовниците, обясни Борислав Диков. „Умните“ джаджи вече се наложиха като начин на плащане в развитите страни, особено сред младите хора.

„Самият аз ползвам смарт часовник отскоро и виждам доста ползи от различните му функционалности“.

Възможността за онлайн заявяване на банкови продукти се използва най-много в сегмента на потребителското кредитиране, каза събеседникът. През 2020 г. ръстът на подадените заявления там е над 120%, а усвоените суми при нас се удвояват спрямо 2019 г. Нарастващата онлайн активност се дължи не само на усложнената обстановка, но и на ниските лихви, които останаха на рекордно ниски нива, допълни той.

В ситуацията на пандемия фокусът на банките при предлагането на дигитални канали бяха физическите лица, но скоро предстои развитие и при продуктите за бизнес клиенти, обяви Борислав Диков.

Повече по темата слушайте в седмия епизод от втория сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.