Расте исканата сума за ипотечен кредит

Даниела Иванова, началник отдел Пейрол бизнес и Ключови партньорства в Пощенска банка, подкаста „Имот: Взет или нает“

15:10 | 24 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Пощенска банка не отчита спад на броя на исканите ипотечни жилищни кредити през тази година, въпреки спада в броя на сделките с недвижими имоти. Това каза Даниела Иванова, началник отдел Пейрол бизнес и Ключови партньорства в Пощенска банка, подкаста „Имот: Взет или нает“ на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Снежана Стойчева.

Статистиката за ипотечното кредитиране от последните пет години показва ръст на пазара на недвижими имоти, което естествено рефлектира и върху жилищното кредитиране в страната, каза Иванова. "В Пощенска банка отбелязваме ежегоден ръст на обема на отпуснатите жилищни кредити".

"Общият обем новоотпуснати кредити расте, но расте и средният обем на един жилищен кредит, който от 54 000 евро през 2018 година достига до 91 000 евро през тази година. Средната сума реално се увеличава със 70% за последните пет години, което е пряко свързано с цените на недвижимите имоти и ръста, който са отбелязали те за съответния период". 

Тази година наблюдаваме спад в сделките с имоти в сравнение с пиковата 2022 година. През първите девет месеца на тази година наблюдаваме спад на броя сделки с жилищни имоти, който е между 10 и 15%, което се отразява и на общия брой на исканията за жилищни кредити и на броя на отпуснати кредити в банковата система, каза събеседничката. 

Въпреки това обаче обемът на отпуснатите кредити не намалява в сравнение със същия период на 2022 година, именно заради поскъпването на имотите, подчерта Иванова. "Ежегодно отчитаме ръст на средната сума заради увеличението на цените. В случая увеличението на средната сума компенсира намаления брой кредити".

"В частност обаче в "Пощенска банка" обичайно работим с резултати над тези на пазара и през 2023 година ние не отчитаме спад на броя на исканията за кредит, както и нямаме спад в броя на новоотпуснатите кредити спрямо същия период на 2022 година". 

Има ли промяна през тази година в търсенето на клиентите по отношение на търсения имот - площ, местоположение, тип на имота? 

Подкастът "Имот: Взет или нает" е част от проекта "Годишни награди на Имоти.нет, който се излъчва със съдействието на Пощенска банка. 

Целия коментар може да чуете в аудио файла.

Всички гости на подкаста "Имот: взет или нает" може да чуете тук.