Финанси на фокус: Иновативните услуги на Пощенска банка разбиват стереотипа за банките

Виктория Драгнева, началник отдел Телемаркетинг и младежки сегмент в Пощенска банка, Рози Караславова – творчески ръководител на група "Бон-Бон", Финанси на фокус, 14.08.2023 г.

14:40 | 18 септември 2023
Обновен: 14:51 | 18 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Младите хора днес са много креативни, лесно адаптивни и доста смели по отношение на експериментите си с технологии, включително такива от финансовия свят, но споделят, че им липсва достатъчна финансова култура и информираност. Семейството е изключително важно, защото то осигурява опора за младите и им помага да се ориентират не само в света на финансовите продукти и технологии, а и в живота като цяло. Финансовото ограмотяване е от голямо значение за тях и то трябва да започне още в училище. Това казаха Виктория Драгнева, началник отдел Телемаркетинг и младежки сегмент в Пощенска банка и Рози Караславова – творчески ръководител на група "Бон-Бон" в подкаста „Финанси на фокус“ с водещ Вероника Денизова.

Днешното младо поколение е различно, което е напълно нормално, защото и тенденциите се различават – те буквално и преносно живеят в дигиталния свят. Младите хора са креативни, и лесно адаптивни, но сами казват, че имат нужда от повече информация относно финансовите продукти и им липсва финансова култура, каза Виктория Драгнева.

Тя счита, че е невъзможно да търсим еднаквост при младежите от различните поколения, но привличането на внимание и задържането на интереса винаги е било трудно за банките. Според нея тези институции имат нужда от нещо различно, за да задържат тяхното внимание.

„Ние в Пощенска банка имаме подходящо решение на този проблем чрез центровете ни за експресно обслужване в моловете и на централни локации, където се съсредоточава голям младежки поток. Тоест сме там, където са те, за да не ни асоциират с нещо дистанцирано или място за възрастни“.

По отношения на очакванията на днешните младежи, Драгнева каза, че то е много различно от това, което се предлага. У нас пазарът е силно регулиран и много консервативен спрямо традиционното банкиране, а младежите ценят мобилността, лесно достъпните и бързите услуги и затова в момента по-скоро ги привличат финтех услугите пред стандартните банкови услуги.

„За да отговорим на тази тенденция в центъра на стратегията на Пощенска банка, когато говорим за младите ни потребители, а и не само, сме поставили на фокус дигитализацията и прилагането на иновативни технологии от ново поколение.“

Рози Караславова също смята, че децата са заляти с информация и времето е много различно от това, в което сме живели ние и смята, че те имат нужда от семейна опора, за да се адаптират в бързо променящия се свят. Счита, че ограмотяване е много важно за тях и то трябва да започне още в училище.

Виктория Драгнева разказва, че Пощенска банка развива успешно мобилни портфейли от ново поколение наречена One Wallet. Чрез него потребителите могт да дигитализират картови продукти и сметки, както и да правят директни плащания през телефона. Освен това приложението им позволява да осъществят контрол над картите без да е налично посещение в клон.

Целия коментар може да чуете в аудио файла.

Всички епизоди от подкаста "Финанси на фокус" може да чуете тук.