Лихвите у нас са едни от най-ниските в Европа

Александър Пунчев, директор управление и корпоративно банкиране и Николай Стоянов, директор управление, корпоративно, транзакционно банкиране в Пощенска банка, Финанси на фокус, 06.07.2023 г.

17:02 | 7 юли 2023
Автор: Милен Симеонов

 

Като цяло пазарът на корпоративното банкиране в страната винаги следва тенденциите в кредитирането и обслужването на корпоративните клиенти, които по нашите стандарти са компании с оборот от над 4 млн. лева годишно. Съответно се адаптираме спрямо икономиката, секторите, които търсят банково финансиране и банкови продукти и се опитваме да отговорим максимално на очакванията им. В този смисъл корпоративно банкиране винаги се адаптира спрямо нуждите и на клиентите, и на пазара. Работим в секторите за недвижими имоти, жилищно и офисно строителство, търговски обекти. Голяма част от жилищния фонд е материално остарял и хората търсят по-качествена жилищна среда, като това опредено движи този пазар нагоре. Това казаха Александър Пунчев, директор управление и корпоративно банкиране и Николай Стоянов, директор управление, корпоративно, транзакционно банкиране в Пощенска банка, в подкаста „Финанси на фокус“ с водещ Вероника Денизова.

Пунчев споделя, че в кредитирането на бизнеса в страната се забелязва сериозен ръст през последните 4-5 години. Има рекордни ръстове в портфейлите на банките и цялостно в кредитния портфейл на пазара. В много сектори се наблюдават сериозни ръстове, но най-отчетлив е този в жилищното кредитиране в София. Има голямо търсене и се появява значително предлагане на нови жилища.

''Предпочитаме да работим с утвърдени строители и компании, които познаваме. Фотоволтаичните централи са големият хит. Почти не минава ден, в който да не ни се обади някой, питащ дали ги подкрепяме и финансираме и при какви условия. Там залагаме големи надежди и имаме доста сериозни постижения. ''

В момента се наблюдава световна тенденция за покачване на лихвите по кредитите както при корпоративните, така и при индивидуалните клиенти. За ситуацията в България Пунчев коментира, че лихвите у нас са едни от най-ниските в Европа, като това се дължи на факта, че пазарът ни е много ликвиден. Но в следващата година, година и половина се прогнозира покачване и у нас. Що се отнася за депозитите Стоянов коментира, че се връщат в т. нар. ''нормалност''. Според него е нормално свободните средства, които са депозирани в търговски банки да носят определен доход.

''При всички положения пазарът ще определи какви ще бъдат нивата. Ние сме склонни да поощрим клиенти, които държат свободните си средства в банки както останалите банки правят.''

Пощенска банка е и лидер на пазара на факторинг услуги. Те поддържат водещата си позиция, отличавайки се с експертиза и с определени иновации, които създават. Освен това, имайки предвид развитието на дигитализацията и влиянието ѝ над света, Стоянов споделя, че от Пощенска банка правят сериозни инвестиции в тази сфера.

Как Пощенска банка отговаря на ESG критериите и какво влияние ще окаже преминаването към еврото?

Целия коментар може да чуете в аудио файла.

Всички епизоди от подкаста "Финанси на фокус" може да чуете тук.