България се оказва оазис на лихвите в Европа при ипотечното кредитиране

Сабина Атанасова, началник отдел "Бизнес развитие, кредитни продукти и карти" в Пощенска банка и Деян Василев, основател и изпълнителен директор на порталът "Моите пари", Финанси на фокус, 23.06.2023

12:15 | 27 юни 2023
Обновен: 12:18 | 27 юни 2023
Автор: Галина Маринова

Пазарът на кредити на домакинства продължава да отбелязва ръст от началото на тази година, както по отношение на потребителските, така и на жилищните кредити. Тази тенденция наблюдавахме и през цялата минала година, когато кредитната активност беше значителна - около 15% ръст на годишна база. Макар и с не толкова силни темпове тази тенденция продължава и от началото на настоящата година. Това заяви Сабина Атанасова, началник отдел "Бизнес развитие, кредитни продукти и карти" в Пощенска банка, в подкаста „Финанси на фокус“ с водеща Вероника Денизова.

"Редица фактори оказват влияние на тази тенденция, като ръстът на заплатите с около 14% средно на годишна база, а и рекордната инфлация, която води до повишаване на разходите на домакинствата и търсенето на средства за финансиране. Това води и до ръст с около 20% в средния размер на кредитите, които отпускаме". 

Позитивният тренд продължава с 14,5% ръст при ипотечните кредити, 10% при потребителските за първото тримесечие, добави Деян Василев, основател и изпълнителен директор на порталът "Моите пари". "На фона на намаляването на сделките в София и страната, съобщено от Агенцията по вписванията, това означава, че кешовите купувачи на имоти може би са намалели, докато броя на хората, които купуват с кредит продължава да се увеличава. Една от тенденциите в България, която оказва влияние, е високата заетост в страната. Тя е предпоставка и за един стабилен пазар на кредитирането, въпреки множеството други негативни фактори". 

Очакванията за жилищния пазар, според Атанасова, са тенденцията за лек спад да продължи в рамките на тази година, но не очакваме резки, драстични намаления, а охлаждане или известно задържане на потребителите. "Покупката на имот е предпочитан начин за влагане на средства и спестявания и за момента пазарът запазва добра перспектива, макар да има лек спад, който започна миналата година. няма да има драстични флуктуации". 

При отдръпване на продавачите на пазара, въпреки много високите лихви, които се получават на Запад, има много малко предлагане, а търсенето продължава да е здравословно - от млади хора, които купуват първо жилище или хора, които инвестират спестяванията си, за да се предпазят от инфлацията, коментира Валилев. "Динамиката е в подкрепа на пазара и въпреки тревогите, които имахме, че в България много бързо ще се повишават лихвите на фона на това, което се случва дори и в ЕЦБ, България се оказва оазис на лихвите. На второ място сме в цяла Европа след Люксембург по най-ниски лихви по ипотечни кредити. Това е много интересен феномен и той се отразява на бодрия и добре вървящ кредитен пазар". 

Относно очакванията за покачване на лихвите Атанасова сподели, че още от края на миналата година на пазара по новоотпуснатите кредити се наблюдава една тенденция на леко и поетапно повишаване на лихвите по новосключените сделки. "Нашата прогноза е, че тази тенденция ще продължи, но без резки скокове, както се случва на пазара в Западна Европа". 

Целия разговор слушайте в подкаста.